Izetbegović od PIC-a i Inzka traži sankcije za anticivilizacijsko ponašanje Dodika

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

 

Izetbegovićevo pismo uslijedilo je nakon izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika u Bratuncu, gdje je z bošnjačkje povratnike na prijeratne domove kazao da su se "vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu". "Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, kazao je u Bratuncu predsjednik RS-a. Uslijedila je reakcija i osuda od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, a danas i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednika SDA-a, Bakira Izetbegovića."Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog dužnosnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja izravan udar na Anex VII Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljena lica.

Iz navedene izjave nedvosmisleno proizlazi da Milorad Dodik smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih stoljetnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zajamčeno pravo na povratak predstavlja "ponovnu okupaciju" tog dijela Bosne i Hercegovine, koju treba spriječiti.

Navedena izjava je vrhunac višegodišnjeg sustavnog i programskog djelovanja Milorada Dodika kojim on izaziva i raspiruje strah, nesigurnost, mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima i građanima Bosne i Hercegovine, te kojim bahato i bezobzirno ruši i podriva sve što je u općem interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana: mir, stabilnost, pomirenje, reforme, unutrašnje i vanjske integracije", stoji u Izetbegovićevom pismu.

On, nadalje, navodi, da je takvo djelovanje Milorada Dodika obilježeno i stalnim i agresivinim negiranjem genocida, odlikovanjem i veličanjem onih koji su pravosnažno presuđeni ili im se sudi za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, prijetnjama otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, podrivanjem, kršenjem i nepoštivanjem suvereniteta Bosne i Hercegovine, njenih državnih institucija i njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, ovlastima i odlukama, naročito državnih pravosudnih, obrambenih i sigurnosnih institucija, poput Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužiteljstva BiH, Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti ove države i njenih naroda i građana.

"Imajući u vidu sve naprijed navedeno, od vas, kao od ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice odgovornih za provedbu i poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma u cjelini, tražim da bez odlaganja i bez rezerve upotrijebite sve ovlasti, sredstva i resurse koje imate i koje su neophodne da konačno zaustavite ovo višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protuustavno djelovanje Milorada Dodika.

Upozoravam vas da je krajne vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuću prijetnju", stoji u pismu upućenom PIC-u i Inzku./Republikainfo.com/
Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna