Ilindanske svečanosti u Stocu

Ilindan je ujedno i Dan Općine Stolac, koja također ima prikladan program povodom tog blagdana. Općina Stolac organizira i svečani prijam povodom Dana općine koji će se održati 19. srpnja (srijeda) u 20,00 sati na nekropoli stećaka Radimlja. U sklopu svečanosti, dr. Draganu Čoviću će biti uručena povelja počasnog građanina općine Stolac, priopćili su iz Općine Stolac

 

Stolac je ovih dana u znaku svojega zaštitnika sv. Ilije. Već 20-ak dana traju kulturno-športski programi, a od ponedjeljka, 17. srpnja počinje i duhovna obnova župe sv. Ilije.

Od ponedjeljka počinje trodnevnica u župi. Svake večeri trodnevnice (ponedjeljak, utorak i srijeda) sveta ispovijed je u 18.30 sati, nakon toga pobožnost Sv. Iliji, a sveta misa je u 19.00 sati. Ispovijeda više svećenika, a sve ostale informacije su na plakatima, priopćili su iz župe Stolac.

U ponedjeljak koncelebriranu misu predvodi i na njoj propovijeda don Pavao Filipović, župnik i dekan Suhopolja, a pjeva Mladi župni pjevački zbor župe Suhopolje. U 20.00 slijedi 16. Večer Folklora u Stocu kod župne crkve. Nastupaju: HKUD Stolac (Stolac), KUU Suhopolje (Suhopolje, Slavonija), HKUD Luke (Višići), HKUD Dubrave (Aladinići), HKUD Rotimlja (Rotimlja), HKUD Brotnjo (Čitluk), HKUD Herceg Stjepan (Blagaj-Buna), HKUD Prenj (Prenj), HKUD Domanovići (Domanovići) o muška klapa Stina (Ploče). Poslije programa slijedi podjela zahvalnica, zatim veličanstveni vatromet, pa opće pučko slavlje. Nastupaju Marin Previšić i grupa Kamen.

U utorak koncelebriranu misu predvodi i na njoj propovijeda don Ivan Marčić, kapelan iz župe Sv. Ivan Mostar, a pjeva stolačka djevojačka skupina Vidoštačka kraljica.

U srijedu koncelebriranu misu predvodi i na njoj propovijeda don Damjen Raguž, župnik Rotimlje i Stjepan Krsta, a pjeva stolačka djevojačka skupina Angelus.

U četvrtak, 20. srpnja je glavna svečanost – sveti Ilija Prorok zaštitnik župe, grada i općine. Svečanu koncelebriranu svetu misu u krugu stolačke župne crkve u 11.00 sati predvodi mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, koga će na početku misnog slavlja u ime okupljenog puka i svećenstva pozdraviti stolački župnik don Rajko Marković, a potom će izraziti dobrodošlicu svim nazočnima.

Prije misnog slavlja biskup će na trgu Sv. Ilije Proroka, u blizini župne crkve, izmoliti posvetnu molitvu Sv. Iliji, čiji je kip 2012. u bronci izradio akademski kipar Kuzma Kovačić. Poslije molitve biskup će izmoliti blagoslov, a slijedi sv. misa.

„Poslije mise naše domaće folklorno društvo povest će pučko slavlje, a pod starom stoljetnom lipom svi okupljeni moći će se počastiti osvježavajućim pićem i nabaviti suvenir. Zatim gosti idu u domaćina na ručak i osvježenje. Navečer u 21.00 opet smo kod crkve Sv. Ilije gdje nam svečani Ilindanski koncert priređuje grupa Enigma iz Čitluka, a gost večeri je popularni hrvatski pjevač Dražen Zečić“, ističu iz župe uz očekivanje tisuća okupljenih na slavlju, a prenosi Nedjelja.ba.

 

Ilindan je ujedno i Dan Općine Stolac, koja također ima prikladan program povodom tog blagdana. Općina Stolac organizira i svečani prijam povodom Dana općine koji će se održati 19. srpnja (srijeda) u 20,00 sati na nekropoli stećaka Radimlja. U sklopu svečanosti, dr. Draganu Čoviću će biti uručena povelja počasnog građanina općine Stolac, priopćili su iz Općine Stolac.

(Republikainfo.com)
 

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna