HSP kritizira Novalića: Premijer bez parlamentarne većine obmanjuje javnost o upošljavanju 50.000 radnika

Iz reafirmiranog HSP-a predsjednika Nikole Raguža ističu da čuđenjem gledaju na, kako ističu, samo-uvjerljive i ničim utemeljene izjave samozvanog premijera Federacije BiH Fadila Novalića o novom upošljavanju 50.000 ljudi."Najprije, premijer Novalić je u tehničkom mandatu iako naš Ustav Federacije BiH ne prepoznaje taj termin, jer postoji mandat i njegov završetak. Mandat traje četiri godine ili do isteka povjerenja u predstavničkom tijelu odnosno Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Upravo premijer Novalić i resorni ministri nemaju potporu u Parlamentu FBiH i već nekoliko sjednica muku muče sa Dnevnim redom, i nijedan zakonski prijedlog ne prolazi, osim onih manje važnih odluka koje podupiru oporbi zastupnici", stoji u priopćenju HSP-a kojeg potpisuje predsejdnik Nikola Raguž.

U istom se, nadalje, navodi: "Građanin ili uzurpator premijerske fotelje Novalić i dalje šalje lažne izjave o novootvorenih 50.000 radnih mjesta, što je na tragu predizbornih obećanja predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je obećao 100.000 radnih mjesta. Kasnije je i sam Izetbegović aterirao u obećanjima i rekao da je to plan za dva mandata, ili više, da bi sada vjerni Novalić na sve moguće načine, pa i neistinama, širio lažni optimizam o novim upošljavanjima i boljem životu samo što mi to građani nikako da vidimo. To na žalost ne vide niti statistički podatci, jer je godinama prosječna plaća u Federaciji BiH oko 830 konvertibilnih maraka i nikako da se povisi. Sve ovo nas podsjeća i na obećanja nekadašnjeg lidera u Bošnjaka Alije Izetbegovića koji je govori o da ćemo 'jesti iz zlatnih kašika', ali mi i dalje živimo loše, jedemo sve lošiju hranu i imamo lošiji standard života, lošije zdravstvo, lošije školstvo, zastarjelu infrastrukturu, bez ijednog novog kilometra autoputa u posljednjem mandatu premijera Novalića, i brojnih drugih obilježja o kvaliteti života i sreće stanovništva".

Iz HSP-a ističu da ih, pored takozvanog premijera Novalića bez potpore u Parlamentu FBiH, čude i izjave njegove desne ruke ministrice financija Jelke Milićević koja traži iskustva iz Grčke i poručuje kako je sve u redu i kako su financije stabilne.

"I ministrica MIlićević  nije pokazali umješnost u poslu, u dobivanju povoljnijih kreditnih sredstava za investicije i popravku ekonomije, nego se uhvatila postojećih izvora financiranja i abnormalnog administrativnog  aparata namećući nove namete i opterećenje na gospodarstvo. Skoro svakodnevnim izmjenama računovodstvenih pravila, tipa uvođenja dnevnih radnih listova ili šihtarica, i oporezivanja toplih obroka, bez ikakvih smislenih ekonomskih teorija, što bi se reklo „prelijeva iz šuplje gu prazno“. Iz prakse vidimo da je njezin muž bio jedini koji je lobirao, čitaj ucjenjivao, da  mu žena postane ministrica, jer svi drugi nisu prepoznali njezino financijsko umijeće, osim njega. Sve skupa žalosno da nisu u pitanju naši životi i nepovratno vrijeme koje prolazi i nazadak koji osjećamo sa ovom Federalnom vladom", zaključuje se u priopćenju.

Iz svega se dade zaključiti da se ova pravaška opcija sve aktivnije uključuje u političko-društvena zbivanja u BiH i to nakon niza godina stagnacije i tišine u ovoj najstarijoj pravaškoj opciji, a posebice nakon približavanja HSP-a BiH predsjednika Stanka Primorca ka HDZ-u BiH, a što je i bio povod političke reafirmacije najstarije pravaške opcije u BiH.


/Republikainfo.com/
                                      

Komentari:

No comment.

Doktorat


 

Top teme

Trach

Promo

Kolumna