Muškarac optužen da je prodavao CIPS-ove iskaznice za iznose koji su dostizali i 6000 eura

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Bojana Raonića rođenog 29.01.1983. godine u Zvorniku, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru. 
Optuženi se tereti da je postao dio organizirane kriminalne skupine, sastavljene od više osoba, koje su počinjenjem kaznenih djela, krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, vršili nezakonito prijavljivanje boravka osoba na području BiH, sa lažnim podatcima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobivali osobne dokumente CIPS, uključujući osobne iskaznice i putne isprave u okviru sistema IDDEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba.

Optuženi su počinjenjem kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti, prodavani su za iznose koji su dostizali i 6000 eura, osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, koje su činile kaznena djela i kod kojih su pronalaženi osobni dokumenti Bosne i Hercegovine sa lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje a nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama.

Detaljnom i dugotrajnom istragom koju je provelo Tužiteljstvo BiH sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, otkriven je ovaj vrlo sofisticirani oblik kriminala, kojim se nanosi šteta državi Bosni i Hercegovini i sigurnosti građana, a istragom su prikupljeni podaci da je optuženi Raonić, u najmanje 5 pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobivanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Sarajevske županije.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijala.

Akcija kodnog naziva „Papirus“, predstavlja odlučnu aktivnost pravosuđa i policije u borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala sa međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sustav osobnih dokumenata građana Bosne i Hercegovine, naveli su iz Tužiteljstva.

(Republikainfo.com)

 
 

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna