OPREZ ‘Roam like home’ ne važi za BiH

‘Roaming kao kod kuće’ ili ‘Roam like home’ ne odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu, te i dalje budite oprezni kada telefonirate van granica Bosne i HercegovineSvi građani Europske unije od jučer slobodno telefoniraju u roamingu, jer ih poziv košta kao da su kod kuće. No, „Roaming kao kod kuće“ ili „Roam like home“ ne odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu, te i dalje budite oprezni kada telefonirate van granica Bosne i Hercegovine. Da je tako potvrdili su Dnevnom listu i u HT Eronetu.
 
– Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija potpisale su sporazum kojim se predviđa postepeno snižavanje cijena roaming usluga za zemlje potpisnice, a cijela priča oko snižavanja cijena i ovog sporazuma temelji se na EU regulativi 531/2012 koja definira i veleprodajne i maloprodajne cijene za razdoblje od tri godine, odgovorili su iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

Dodaju da će HT Eronet sukladno Sporazumu i naputku RAK-a od 1. srpnja ove godine primijeniti cijene roaming usluga koje su definirane kao treći (ujedno i posljednji)  korak snižavanja cijena definiranih spomenutom regulativom. Ističu da HT Eronet i bez posebnih naputaka i regulativa konstantno radi na snižavanju cijena roaming usluga a ubrzo kreće i s posebnim pogodnostima za podatkovni roaming.

Podsjetimo, jučer je na teritoriju EU stupila na snagu uredba o ukidanju naknada roaminga na jedinstvenom europskom tržištu, te se počela primjenjivati roaming uredba „roaming kao kod kuće“. To pak znači da će žitelji EU, primjerice Hrvatske, u Berlinu telefonirati po istim cijenama kao u Zagrebu.

– Usluga u roamingu kao kod kuće osmišljena je za putnike. Kako bi utvrdio da korisnik prekomjerno upotrebljava ili zloupotrebljava uslugu u roamingu kao kod kuće, operator bi morao dokazati zloporabu u razdoblju od najmanje četiri mjeseca. Ako od četiri mjeseca korisnik više od dva mjeseca boravi u inozemstvu i ako mu je potrošnja u inozemstvu u tom vremenu veća nego kod kuće, operatori tom korisniku mogu poslati upozorenje. Kad primi upozorenje, korisnik ima dva tjedna da razjasni situaciju. Ako korisnik i dalje ostane u inozemstvu, operatori će moći odrediti malu dodatnu naknadu (u iznosu gornje granice veleprodajne cijene roaminga), pojasnili su iz Europske unije.

Tako će žitelji zemalja EU ovoga ljeta telefonirati bez straha, no to nažalost neće biti slučaj i sa stanovnicima Bosne i Hercegovine, koja još uvijek nije njezin član.
(Izvor: Dnevni list)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna