100 GODINA Dvojica biskupa stižu na rođendansko slavlje Župe Rotimlja

Stogodišnjica Župe Rotimlja biti će svečano proslavljena. Svečano misno slavlje na Ivandan na Stjepan Krstu predvoditi će zadarski nadbiskup Želimir Puljić, dok će misu na Petrovdan predvoditi mostarsko duvanjski biskup Ratko Perić, uz koncelebraciju brojnih svećenika, a tom prigodom krizmati će se i 26 krizmanika iz župeŽupa sv. Petra i Pavla Rotimlja uz proslavu svojih nebeskih zaštitnika 29. lipnja slavi i svoj stoti rođendan. Utemeljena je prije stotinu godina, a isprva je nosila ime Gornje Dubrave. Mostarsko-duvanjski biskup Alojzije Mišić osnovao je župu 6. travnja 1917. godine. Za župnika je imenovao vlč. Martina Krešića, dotadašnjeg župnika na Trebinji. Od Župe Rotimlja 1974. odvojena je nova župa Stjepan Krst, koja je u ratu doživjela totalno uništenje. Međutim, crkva je na Stjepan Krstu obnovljena, pa se raspršeni vjernici barem okupe na svetim misama, najmasovnije o patronu župe – Ivandan.


Dvojica biskupa o Ivandanu i PetrovdanuStogodišnjica Župe Rotimlja biti će svečano proslavljena.

Svečano misno slavlje na Ivandan na Stjepan Krstu predvoditi će zadarski nadbiskup Želimir Puljić, dok će misu na Petrovdan predvoditi mostarsko duvanjski biskup Ratko Perić, uz koncelebraciju brojnih svećenika, a tom prigodom krizmati će se i 26 krizmanika iz župe.

Župa Rotimlja u Hercegovini je po mnogočemu poznata, a ponajviše po velikom broju duhovnih zvanja, koja se i danas rađaju. Oko 30 duhovnih osoba – svećenika, redovnika i redovnica poniklo je s Rotimlje i Stjepan Krsta, a bilježe se i nova. Iz ove župe je rodom i mostarski biskup, ali i brojni župnici don Luka Pavlović(katedrala), don Krešo Puljić(Bijeli Brijeg), don Antun Pavlović(Hrasno), don Ivan Perić(Cim), don Vinko Puljić(Siegen)… Uz brojna svećenička i redovnička zvanja, župa ima i misionara u Africi – don Bernarda Marijanovića.

Prigodom obljetnice biti će izdan i obljetnički broj župnog časopisa BIOS, gdje biskup, župnik don Damjan, te brojni drugi svećenici i autori pišu o različitim segmentima života ove župe u proteklih stotinu godina.

„Nakana nam je bila da ovaj izvanredni i obljetnički BIOS bude spomenik prošlosti naše stogodišnje župe, a putokaz budućim naraštajima da na teškoj i mukotrpnoj povijesti župe i naroda budu svjetionici vjere i ljubavi prema svome“, zabilježio je u uvodniku BIOS-a župnik don Damjan.

 

ŽupniciŽupa je u sto godina imala devet župnika. Prvi župnik Župe Rotimlja – don Martin Krešić(ubijen u Gabeli 1945.) bio je župnik dvadeset i pet godina, don Lovro Konjevod dvije godine, don Ivan Kordić trideset i četiri godine, don Bariša Čarapina tri godine, don Ivan Zovko devet godina, don Zdravko Ivanković pet godina, don Boško Obradović tri godine, don Gordan Božić šest godina i don Damjan Raguž, do sada, osam godina. Od devet župnika pet je živih. 

Don Damjan je 2009. godine imenovan župnikom u Rotimlji i upraviteljem na Stjepan Krstu. Od tada do danas dovršio je novi župni stan na Rotimlji i uselio, a potom sa župljanima srušio župnu kuću koju je izgradio prvi župnik don Martin Krešić. Obnovio je sve kapelice na grobljima i napravio novu kapelicu na Gizdavama. Zadnje što je izgradio je ljetna kapela uz župnu crkvu u Rotimlji te dovršava spomenik stradaloj hrvatskoj vojsci i civilima iz Drugog svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata.  (K.B/Dnevni list)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna