U Širokom Brijegu održana obuka za vijećnike o lokalnoj samoupravi

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Širokom Brijegu je održana jednodnevna zajednička obuka za izbrane dužnosnike - vijećnike Gradskog vijeća Širokog Brijega i Općinskog vijeća Posušje.


 

Na  temu: „Što vijećnici trebaju znati o lokalnoj samoupravi?“ predavanje je održao konzultant Saveza općina i gradova FBiH dr. sc. Drago Martinović, teoretičar i  praktičar  iz  područja medija,  odnosa  s  javnošću  i  lokalne  samouprave i dugogodišnji uposlenik jedinice lokalne smouprave. Na samom početku obuke nazočne je ispred Saveza općina i gradova FBiH pozdravio Edin Demirović, istaknuvši da ova obuka ima uvodni karakter i da se računa na kasnije usavršavanje u svim aspektima obuke, prvenstveno kroz Sustav obuke za JLS i putem neposrednog iskustva. Nazočnima se također prigodnim riječima obratio i predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić poželjevši im uspješan rad.

Novoizabrani lokalni dužnosnici nisu do sada imali priliku da se na sustavan i praktičan način upoznaju sa najvažnijim aspektima sustava lokalne samouprave i ključnim elementima njegovog funkcioniranja. Cilj jednodnevne obuke je bio pomoći novoizabranim vijećnicima da steknu polazni uvid u funkcioniranje lokalne samouprave, kako bi mogli da uspješno izvršavaju svoje uloge i odgovornosti i surađuju s drugim odgovornim akterima.

 


Tijekom  obuke,  vijećnici  su imali  priliku  upoznati se s ključnim karakteristikama sustava lokalne samouprave u FBiH, strukturom  pravnog okvira lokalne samouprave, ustavnim i položajem  jedinica  lokalne  samouprave,  suradnjom s drugim razinama vlasti, elementima upravljanja proračuna, te partnerstvom i suradnjom građana i lokalne vlasti.  Također,  vijećnici su se upoznali  sa  svojim  pravima i dužnostima  kao  i nadležnostima lokalne i viših razina vlasti.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna