Još nema pravde za 114 ubijenih Bošnjaka i Hrvata Mostara

Obljetnica stradanja civila jučer je obilježena polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Uborku, Sutini i u Zaliku, a učenici Osnovne škole Zalik, simbolično su u znak sjećanja na žrtve ovoga zločina, u zrak pustili 114 bijelih balona.Ni nakon 25 godina od stravičnog zločina nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni na lokaciji Uborka i Sutine, niti jedan počinitelj nije stao pred lice pravde.

Nedužne civile su iz atomskog skloništa odveli i potom ubili pripadnici JNA, udruženi s paravojnim formacijama iz Srbije i Crne Gore. Zapovjednik tadašnje JNA za područje Mostara i Hercegovine je bio Momčilo Perišić.

Obljetnica stradanja civila jučer je obilježena polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Uborku, Sutini i u Zaliku, a učenici Osnovne škole Zalik, simbolično su u znak sjećanja na žrtve ovoga zločina, u zrak pustili 114 bijelih balona.

Riječi boli i tuge

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja obitelji stradalih 1992. godine na Uborku i Sutini, u izjavi za medije kazao je kako nakon 25 godina teško bilo što kazati, osim da nadležni u sudu i tužiteljstvu konačno moraju ovaj proces dignuti na rang prioriteta te maksimalno ubrzati i uhapsiti osumnjičene, kao i izvesti ih pred lice pravde.

“Uborak i Sutina su prve otkrivene masovne grobnice u BiH. Grobnice su pronađene u ljeto 1992. godine, a da do danas nitko nije odgovarao za ovaj zločin. Nažalost, mi smo primorani da se organiziramo u udruženje, kako bi dali svoj skroman doprinos rasvjetljavanju ovog masovnog zločina, vršeći pritisak na sudove i tužiteljstva BiH i HNŽ-a da konačno počnu raditi na ovom slučaju. Ovom prilikom se zahvaljujem građanima grada Mostara, obiteljima žrtava koji su ove godine okupili više nego prethodnih godina, jer oni nam daju podršku”, kazao je Hasić istaknuvši da se ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti.

Hasić je dodao je da obitelji žrtava 25 godina čekaju da se ovaj ratni zločin procesuira.

“Županijsko Tužiteljstvo ranije, a sada i državno još uvijek nije našlo odgovor na ovo pitanje. Bez obzira što sam ogorčen na tu činjenicu, ne gubim nadu, nikad neću pokleknuti i zaboraviti. Borit ćemo se do kraja i nadam se da će kad tad pred lice pravde izaći odgovorni i izvršioci ovoga zločina”, rekao je Hasić.

Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znanosti, Elvire Dilberović, tog kobnog 13. lipnja, kao djevojčica ostala je bez oca.

“Baš s ovog mjesta, jednog od prvih zločina koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom rata, trebamo poslati poruku ljubavi. Zašto ljubavi? Ako je život najviša kategorija, onda je najviša vrijednost života ljubav. Što znači 25 godina neriješenih zločina u BiH i zašto naša država ne voli. Tuga je uvijek naša, ali nijednu tugu nije izliječila mržnja, ali je mržnja uvijek generirala nove tuge, zato pozivam one ljude koji maju moć da odlučuju o našim tugama, da prodišemo i da pravda, napokon, dođe na svoje”, poručila je Kuko.

Obitelji ogorčene

Naime, 13. i 14. lipnja navršilo se 25 godina od masovnog ratnog zločina, kojeg su tih dana 1992. godine srpske paravojne snage, potpomognute redovnim i rezervnim jedinicama Jugoslavenske armije, počinile nad 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz jednog mostarskog gradskog i nekoliko prigradskih naselja.

Civili su odvođeni iz njihovih domova, skupljeni u jednom atomskom skloništu, te odvedeni u nepoznatom pravcu. Par mjeseci kasnije, na lokalitetu gradske deponije Uborak, te lokalitetu Sutina sjeverno od Mostara, otkrivene su dvije prve masovne grobnice tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ni do dan-danas, usprkos tome što postoje preživjeli svjedoci tih događaja, te što se znaju imena počinilaca, za taj zločin još nitko nije odgovarao.

Članovi obitelji civila pobijenih na lokalitetima Uborak i Sutina kod Mostara još jednu obljetnicu zločina nad njihovim najbližim obilježili su bez dočekane pravde. Već 25 godina taj slučaj se povlači po ladicama bh. pravosudnih institucija, ali za mučenje i strijeljanje 114 civila još nitko nije odgovarao, niti se zna kada će odgovarati.

Članovi obitelji žrtava masovnih grobnica Uborak i Sutina ogorčeni su što se taj slučaj već 25 godina ne rješava, jer su počinitielji poznati. Oni odgovornim smatraju i srbijanskog generala Momčila Perišića, koji je u vrijeme kad su počinjeni zločini nad nesrpskim civilima u Hercegovini komandovao jedinicama Jugoslavenske vojske na tom području. Podsjećanja radi, Haški sud Perišića nije ni teretio za te zločine.


(Izvor: Dnevni list)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna