Grubeša predložio da se pomilovanje odobri za djela genocida i ratnih zločina

Uoči sjednice Vijeća ministara BiH, na dnevnom redu koje je bio i Nacrt zakona o izmjenama Zakona BiH o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, točnije resorni ministar Josip Grubeša, portal Klix.ba objavio je da se izmjenama  predlaže da se pomilovanje odobri i za kaznena djela genocida i ratnih zločina, što trenutno važećim zakonom nije moguće.Prema trenutno važećem Zakonu BiH o pomilovanju, tj. članku 3. tog Zakona, pomilovanje se ne može dati za kaznena djela genocida, ratnih zločina ni zločina protiv čovječnosti. Klix.ba doznaje da bi se novim prijedlogom za kaznena djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti pomilovanje moglo dati nakon izdržane tri petine kazne. Također, novim izmjenama bi se definiralo da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.

Ministar pravde BiH Grubeša navodi da za provođenje izmijenjenog Zakona BiH o pomilovanju nisu potrebna dodatna financijska sredstva, odnosno da bi stavljanjem u funkciju predloženog zakona došlo do djelomičnog oslobađanja od izvršenja kazne zatvora osuđenih osoba, što bi za posljedicu imalo umanjenje troškova izdržavanja kazne.

U reakciji na Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju BiH, koji je uputio ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH), zastupnik Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Glavnog odbora te stranke Dennis Gratz upozorio je da i sama mogućnost da je državno ministarstvo, kao odraz određene političke volje, u ovom slučaju HDZ-a, moglo dati takav prijedlog, predstavlja uvrjedu za žrtve.

Prema njegovim riječima, odsustvo suočavanja s prošlošću i priznavanja istine o ratnim zločinima i genocidu ogroman je problem koji je nanio mnogo boli svih ovih godina.

– Političari već godinama prkose i odbijaju priznati sudske presude, pokazujući nepoštivanje prema pravosuđu, što je već skandalozno i ni u kojem slučaju im ne smije biti dozvoljeno da imaju mogućnost poništavati te presude, kategoričan je Gratz prema pijem je mišljenju mnogo važnija i značajnija stvar od donošenja mogućnosti pomilovanja donošenje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina na državnoj razini.

– Dan kada bismo dopustili da se otvori mogućnost pomilovanja za izvršitelje genocida bio bi možda i najcrnji dan u poslijeratnoj povijesti BiH, a dan kada i na državnoj razini usvojimo zakon koji će zabranjivati negiranje istine o ratnim zločinima bit će dan kada će povjerenje, pomirenje i istina biti oslonac ljepše i sretnije budućnosti djece ove države, smatra on.


(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Hoću

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna