Tržnica ljudskih robova u Libiji: Migrante se prodaje i za dva dolara

Novi podaci međunarodnih organizacija pokazuje da trgovci ljudima sve češće migrante razmjenjuju kao robove i koriste ih kao besplatnu radnu snagu.Migranti koji iz Afrike pokušavaju doći do Europe, prodaju se i kupuju kao robovi, na "tržnicama robova" u Libiji, prenosi AJ+, Al Jazeera. 

U intervjuima s Međunarodnom organizacijom za migracije, brojni su migranti prepričali kako su bili prodavani i kupovani na parkiralištima i gradskim trgovima. Oni obrazovaniji postižu "više cijene". No, na tim se tržnicama migranti se prodaju za cijenu od 2-500 dolara. Nakon toga ih se koristi kao radnu snagu. Žene kupuju "privatni klijenti", nakon čega ih se sili na prostituciju. I muškarci i žene su prijavili slučajeve fizičkog zlostavljanja. 

Neki su rekli i da su bili prisiljeni zvati svoju obitelj, te da su ih tukli dok su pričali na telefon, kako bi im obitelj čula da ih se muči. Neki uspiju pobjeći, no drugi su zarobljeni, te rade u nehumanim uvjetima, posve besplatno.

Ove je godine preko 26 000 migranata prešlo Sredozemlje kako bi došlo do talijanskih obala, a ne zna se koliko ih je poginulo na tome opasnom putu, objašnjava Al Jazeera.

 

 

(Izvor: Agencije/AJ)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna