BiH nije odgovorila Haagu u vezi Praljkova duga

Republika Hrvatska je dostavila tražene informacije Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a u vezi s dugom Slobodana Praljka od gotovo tri milijuna eura za troškove odbrane.Iako nije precizirano hoće li i na koji način Hrvatska pomoći u isplati Praljkovog duga, za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske potvrđeno je da je ta institucija odgovorila na traženi zahtjev.

- Ministarstvo pravosuđa može potvrditi da je Republike Hrvatska 22. ožujka 2017. zaprimila poziv Žalbenog vijeća u predmetu ‘Tužitelj protiv Prlić i drugi’, kojim se traži dostava informacija o radnjama koje Hrvatska može poduzeti u svrhu vraćanja financijskih sredstava sudu. Na navedeni poziv Republika Hrvatska je odgovorila do naznačenog roka od 5. travnja 2017. godine - potvrđeno je iz tog ministarstva.

Haški tribunal je uputio zahtjev i Bosni i Hercegovini da dostavi podnesak u kojem će navesti šta može učiniti kako bi pomogla isplatu Praljkovog duga. Rok za dostavu informacija bio je do 5. travnja, a Bosna i Hercegovina ga nije ispoštovala.

- Za sada nemamo informacija o tome da je BiH poslala odgovor na zahtjev Vijeća u vezi s pomoći u naplati duga Slobodana Praljka, za troškove njegove odbrane - kazao je glasnogovornik Tribunala u Haagu Nenad Golčevski.

Iz Ministarstva pravde BiH nisu htjeli komentirati zašto nije odgovoreno do zadatog roka.

- Ministarstvo pravde BiH ne može komentirati pojedinačne predmete. Prema navedenom predmetu postupati će se u skladu sa zakonom, kao i sa svim drugim predmetima - kazala je Marina Bakić, stručna savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva pravde BiH.

Praljku je još 2013. godine naloženo da vrati Tribunalu oko 2.800.000 eura za troškove odbrane u roku od 30 dana ili na rate u roku od tri godine. On to, kako je priopćeno iz Tribunala, nije uradio.

Imovina Praljka uglavnom se nalazi u BiH i Hrvatskoj, te je stoga zatražena pomoć država kako bi se nadoknadila sredstva, konstatirano je iz Haškog tribunala.

Praljka, koji je bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO), vojske samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB), Tribunal je 2013. nepravomoćno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini tijekom 1993. i 1994. godine.

Pored Praljka, Tribunal je 2013. izrekao kaznu od 20 godina zatvora Bruni Stojiću, ministru odbrane HRHB-a, i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću. Ratni premijer HRHB-a Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora. Valentin Ćorić, zapovjednik vojne policije HVO, osuđen je na 16 godina zatvora, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika HRHB-a Berislav Pušić na zatvorsku kaznu od deset godina.

Krajem ožujka su obrazložene žalbe na presudu Prliću i ostalima. Tužiteljstvo u Haagu je zatražilo strožije kazne dok su Odbrane optuženih negirale udruženi zločinački poduhvat, tražeći da njihovi branjenici budu oslobođeni, podsjeća BIRN-Justice Report.

(Izvor: Fena)
 

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna