ZBOG POLITIKE RASKOL U BRANITELJSKIM UDRUGAMA Mostarska HVIDR-a dala potporu čapljinskom načelniku

"Povodom nemilih događaja u Čapljini, ovim putem želimo Vam izraziti potporu u Vašem djelovanju te se nadamo skorom rasvjetljavanju ugroza i privođenje pravdi zaslužnih za iste", stoji u kratkom pismu potpore upućenom načelniku Općine Čapljina od strane HVIDRA-e Grada Mostara, a koju potpisuje predsjednik Miro Šunjić.Podsjetimo, sa sastanka predstavnika pojedinih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa načelnikom ove općine Smiljanom Vidićem, održanog početkom ovog tjedna, istaknuta je potpora načelniku općine.

"Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina upućuje priopćenje za javnost u kojem najoštrije osuđujemo laži iznesene na javnim nastupim gosp. Pere Previšića i gosp. Mirka Vasilja – Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu (ČNS), a što je kulminiralo u TV emisiji Bujica", poručili su tada predsjednici udruga, na čiju je inicijativu, kako je priopćeno, i održan sastanak s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, povodom aktualne situacije u ovoj općini.

Sastanku su nazočili Jakiša Šimović – stožerna Udruga za zaštitu identiteta i hrvatskih nacionalnih interesa, Bariša Šiljeg – Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Dragan Dragičević – Udruga političkih zatvorenika, Pero Zekušić – Udruga veterana Domovinskog rata, Križan Šimović – Udruga domobrana Domovinskog rata Domobran 92, Josip Azinović – Udruga maloljetnih dragovoljaca, Davor Đugum – Udruga pripadnika postrojbe HVO ”Ludvig Pavlović” i Željko Matić – Udruga nositelja ratnih odličja.

"Mi, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čapljina intenzivno svjedočimo lažima i napadima na lokalnu vlast i načelnika općine dr. Smiljana Vidića. Medijska haranga je poglavito eskalirala u zadnjih 10-ak dana kada se lažima nastoji diskvalificirati lokalna vlast i prvi čovjek naše lokalne vlasti", istaknuli su ovi predstavnici navedenih udruga za medije.

Jakiša Šimović optužio je Udrugu udovica za prekid suradnje s lokalnom vlasti i neispunjavanje financijskih obveza.

"Najbitnije dvije stvari su ovdje su zašto je udruzi udovica Domovinskog rata i udruzi djece poginulih branitelja obustavljeno financiranje. Veoma jednostavno. Udruga udovica nije htjela napraviti financijsko izvješće, a Udruga djece poginulih branitelja nikad nije osnovana, ta udruga nema svoj pečat, ta udruga nije registrirana i ona je samo pod patronatom jedne udruge koja se ogradila od općinske vlasti", rekao Jakiša Šimović iz stožerne Udruga za zaštitu identiteta i hrvatski nacionalni interesi.

O svemu navedenom općinski načelnik Vidić je kazao:

"Niz zbilja gnjusnih laži je rečeno, od čega dvije krupnije. Jedna da je lokalna vlast, odnosno ja kao načelnik, da sam obustavio davanje novčanih sredstava djeci poginulih branitelja i udruzi udovica poginulih branitelja. Kao prvo, udruga djece poginulih branitelja ne postoji. Ona nije registrirana, nema svoj pečat, nema ništa, prema tome ništa im se nije moglo niti obustaviti, jer još uvijek nisu formirani. Što se tiče Udruge udovica poginulih branitelja, tu je stvar jasna. Ove udruge proistekle iz Domovinskog rata kao i svaka druga udruga spadaju u onaj dio kojeg mi nazivamo nevladin sektor. Iz općinskog proračuna se mogu izdvajati novci za nevladin sektor i izdvajaju se ali onog trenutka kada se neka od udruga, poglavito ako se to radi o predsjedniku udruge, počne aktivno baviti politikom čak na način da ide na listu bilo koje stranke to više nije nevladin sektor i tada iz općinskog proračuna po zakonu se ne smiju izdvajati sredstva toj udruzi. Rješenje je veoma jednostavno, ili da se predsjednik te udruge predstane baviti politikom ili da da ostavku na mjestu predsjednika", zaključio je Vidić.

 

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna