Promovirana prva knjiga profesora Šarca: “Katolička crkva u fočanskom i čajničkom području”

U povodu obilježavanja stogodišnjice izgradnje katoličke crkve Presvetoga Srca Isusova u Foči, u tom je gradu, odnosno u gradskom Muzeju, u ponedjeljak, 19. svibnja, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, otvorena izložba o životu Katoličke crkve na području Foče i Čajniča od prvih kršćanskih vremena do najnovijeg vremena.

 

Iako je centralna tema izložbe spomenuta katolička crkva, izgrađena 1914., koja je oštećena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a nakon njega i potpuno uklonjena, autor je izložbom pokazao duboku prošlost katoličkog stanovništva na ovom području, kao i cjelokupan život katoličke zajednice koji se, u vrijeme njezinog postojanja, odvijao oko ove crkve.


Također, ovim je povodom promovirana i knjiga “Katolička crkva u fočanskom i čajničkom području”, autora Antona Šarca, profesora u Gimnaziji Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, inače Mostarca, koji je istodobno i autor izložbe.


Galerija gradskog Muzeja u Foči bila je premala da primi sve zainteresirane građane, a među brojnim istaknutim osobama, svečanosti su prisustvovali načelnik općine Foča Radisav Mašić, predsjednik SO Foča i brojni općinski dužnosnici, predstavnici srpsko-pravoslavnog Bogoslovskog falulteta i Bogoslovije u Foči, delegacija Mitropolije dabrobosanske, zatim Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića iz Sarajeva, kao i brojno katoličko svećenstvo na čelu s mostarskim biskupom Ratkom Perićem.

Među mnoštvom katoličkih svećenika posebnu pažnju privukao je fra Leopold Rochmes, generalni vikar Beogradske nadbiskupije, čiji su korijeni iz Foče.

O izložbi i knjizi, odnosno monografiji govorio je profesor na pravoslavnom Bogoslovskom falultetu Vjekoslav Jovanović koji je istaknuo veliku vrijednost ove knjige za fočanski i čajnički kraj, a izložbu je prigodnim riječima otvorio biskup Perić.


Kao je istaknuo autor izložbe i monografije, stogodišnjica izgradnje ove crkve bila je prigoda da se prisjeti ne samo crkve kao lijepog arhitektonskog zdanja, nego i svih onih kojima je ona služila, jer se oko nje odvijao život katolika, ne samo na duhovnom, nego i na kultirnom i prosvjetnom planu.


Izložba ostaje otvorena desetak dana, nakon čega će seliti u druge krajeve Bosne i Hercegovine.
U Foči i Čajniču danas živi nešto više od stotinu katoličkih vjernika, za koje pastoralno skrbi nevesinjski župnik. U Čajniču postoji katolička crkva izgrađena 1902. godine, a od katoličkih vjerskih objekata u Foči ima župni pastoralni centar. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna