SUĐENJE ČOVIĆU Sutra svjedoči i tajnica HPT-a

Na Županijskom sudu u Mostaru sutra se nastavlja suđenje u slučaju „Čović i ostali“ gdje je za sumnjivu privatizaciju Eroneta prvooptuženi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Nastavak je planiran za 9 sati, a Tužiteljstvo izvodi nova tri svjedoka.

Među njima je i Snježana Zelenika, koja je u vrijeme sumnjive privatizacije Eroneta bila tajnica u HPT-u. Nakon toga 8.lipnja svjedoči vještak Tužiteljstva Slavica Aničić i time završava dokazni postupak.

O spornoj privatizaciji spomenute tvrtke iz 1999. 23. svibnja su u dokaznom postupku Tužiteljstva svjedočili bivši direktor HT-a Mostar Stipe Prlić, direktor poduzeća koje je tada radilo na polaganju optičkih kabela za HPT - Alpina Comerc Veselko Vukoja, direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić i direktor Croherca - poduzeća koje je opskrbljivalo gorivom HVO Marinko Planinić. Prlić je, odgovarajući na upite izjavio da je prije dvanaest godina, 2.kolovoza 1999. na sjednici Upravnog odbora JP HPT d.o.o. Mostar glasovao protiv toga da većinski udjel HPT-a od 51 posto u pravnoj osobi „Eronet“ proda gore spomenutim trima tvrtkama.

Direktori gore spomenutih poduzeća potvrdili su da su u lipnju 1999. S HPT-om i Ministarstvom obrane potpisali ugovore o cesiji, a dva mjeseca kasnije i ugovore o prijenosu udjela u društvu Eronet. Vukoja, Rupčić i Planinić su istaknuli i da od navedenih ugovora nisu imali nikakve koristi, odnosno da i danas zbog istih imaju samo potraživanja.

Podsjetimo, optužene (Čović kao predsjedatelj Upravnog odbora JP HPT d.o.o. Mostar, Marinko Gilja drugooptuženi i direktor, ostali optuženi i članovi nadzornog odbora - Vladimir Šoljić,  Matan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović) se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno  nezakonito prenošenje 51 posto dionica HT-a Eronet, koje su bile vlasništvo HPT-a, na privatna poduzeća Hercegovina osiguranje,  Alpina Comerc i Croherc. U optužnici stoji da su potom tim pravnim osobama cesijom prenesena dugovanja izmirili prodajom vlasničkih udjela, koja je HPT , kao većinski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkog  kapitala (4.674.059,50 maraka), imao u Eronetu. (republikainfo)

 

Komentari:

 

No comment.

Neutralnost

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna