VEHABIJE NISU SAMO U BiH - njihova braća iz Slovenije otkrila Jutarnjem: Žao nam je Osame

Izuli smo se ulazeći u malenu prostoriju prekrivenu tepihom i istog trena nam je pogled privukla zelena arapska zastava s mačem na zidu. Gotovo nikakvog namještaja osim stepenica za propovijedi 'gati' i malene police u kutu, na kojoj je bilo računalo i vrata koja vode u drugu prostoriju, piše Jutarnji list o posjetu vehabijama u Sloveniji. (Snimak razgovora pogledajte na www.jutarnji.hr)

“Ovo je naš skromni 'mesdžid', tu se okupljamo i klanjam...”, počeo je svoju priču mladić kratke kose s ne baš gustom, ali duljom bradom bez brkova. Njegovo je ime Alim Hasanagić, ima 21 godinu i vođa je slovenskih vehabija u Jesenicama, najradikalnijeg islamskog pokreta čiji je pripadnik bio i Osama bin Laden , kao i čitava al-Qa’ida.

U bilo kojoj drugoj priči ovaj bi avangardni „look" mladog Alima mogao proći kao alternativni, blizak nekom post punk ili nu metal imageu kakav njeguju mnogi njegovi vršnjaci. No Alim ne da ne sluša takvu muziku. On ne sluša nikakvu muziku. Njegovo vjersko opredjeljenje strogo zabranjuje tzv. muziku.

Pristao nas je primiti na razgovor, no nitko drugi osim njega nije pristao na fotografiranje za novine. Tek kasnije ćemo se susresti s njegovim istomišljenicima u Ljubljani, za Bežigradom u podrumu poslovno-stambenog kompleksa u prostorijama gdje je jasno istaknut natpis zabrane ulaska ženama.

Još jedna kamera, za svaki slučaj

Sjeli smo na tvrdi tepih prekriženih nogu, a Alim je iz futrole izvukao stativ, te na njega namontirao video kameru, okrenuo ju prema sebi i počeo priču: “Ovo je za svaki slučaj, jer novinari znaju izvrtati moje riječi i onda mi to stavimo na internet kako bismo pokazali o čemu se radi. Stvar je malo delikatna, naime, ljudi za nas vole upotrebljavati onaj pogrdni izraz vehabije. Mi smo, jednostavno, muslimani i slijedimo izvorni islam za razliku od drugih koji su uveli razne novotarije u islam”, počeo je svoje dugo izlaganje o islamu i selafijskom učenju Alim, pripadnik selafijsko-vahabitskog pokreta od svoje 15 godine.

Priča kako je ispred oficijelne džamije jednom prilikom vidio ljude s bradama i pitao ih je tko su oni i je li istina da dobivaju novce. Čovjek s bradom mu se nasmijao i rekao mu da će mu pokazati tko su oni.

Od tog dana život mladog Slovenca/Bošnjaka radikalno se promijenio. Samo što još nije mogao pustiti bradu. Za njega ni vlastiti roditelji nisu dovoljno dobri muslimani jer ne prakticiraju vjeru na način na koji to on radi. Klanja se 5 puta dnevno, oženjen je i ima dijete. Žena nosi hidžab i potpuno je pokrivena. Kada smo upitali je li voljan pozirati našem fotoreporteru sa ženom i djetetom rekao je da jeste, no da žena to ne bi voljela. Kasnije su isto ponovili i drugi s kojima smo razgovarali u Ljubljani.

Unatoč svojoj mladosti, Alim djeluje izuzetno zrelo i educirano. Tek povremeno zastane prije nego što će citirati neki dio Kur'ana. Odlično vlada materijom i samouvjereno, tihim glasom iznosi svoja stajališta koja su u neskladu s dikcijom. Ne skidajući osmijeh s lica pripovijeda o tome kako su Izrael, Amerika i NATO najveći neprijatelji islama, a nevjernici su svi koji ne slijede njihov put.

Iznimno ljubazni

Ne mogu ni u jednom trenutku reći da smo se kod slovenskih vehabija osjećali nelagodno, dapače, primili su nas iznimno ljubazno, čak preljubazno za moj ukus, i na uljuđen način pokušali nam prezentirati svoju iznimno ekstremnu viziju islama po kojoj niti jedna država na svijetu nije dovoljno islamska ili šerijatska. “Ni Afganistan nije bio dovoljno šerijatska država”, s osmijehom će ustvrditi Amil.

U Jesenice smo došli dan prije. O vehabijama iz Jesenica mi je pričao bivši pripadnik odreda El Mudžahid, Adnan Mešanović, ocijenivši ih kao najekstremnije po stavovima koje iznose. Prije pet ili šest godina istjerali su lokalnog imama iz grada pokušavajući militantnim metodama tamošnjoj muslimanskoj zajednici nametnuti svoja pravila. “Danas su u tome puno sofisticiraniji i prikriveniji”, ustvrdit će moj izvor Adnan, nekad i sam pripadnih vehabitskog pokreta.

Sunce se probijalo kroz klanac bacajući meko svjetlo po cesti kojom smo ulazili u Jesenice, gradić po mnogočemu sličan bosanskim planinskim gradićima. Kolonizirane tijekom socijalizma jeftinom radnom snagom iz Bosne i Hercegovine, rudarima, drvosječama i slično, danas su Jesenice grad s najviše Bošnjaka u Sloveniji, gdje ih prema popisu iz 2002. ima 47. 488.

Izetbegović: Mi nismo zvali mudžahedine, Hrvati su im 'otvorili vrata'

"Mi nismo zvali mudžahedine, vrata Bosne i Hercegovine otvorili su im Hrvati”, izjavio je pokojni Alija Izetbegović 2. listopada 2001., na svojoj zadnjoj konferenciji za tisak u funkciji predsjednika Stranke demokratske akcije.

Iako je Izetbegović govorio istinu (da su mudžahedinske skupine u BiH uglavnom dolazile preko Hrvatske), činjenica je da ih je pozvala i naoružala njegova Stranka demokratske akcije (SDA).

Islamske dragovoljce SDA je štitila i godinama nakon što je rat završen, a 14. prosinca 1995. potpisan mirovni sporazum za BiH u Parizu, gdje su se u Aneksu 1-A, članka III. st. 2. o mudžahedinima, sve tri strane obvezale da će 30 dana nakon sporazuma osigurati napuštanje stranih trupa, individualnih savjetnika, dobrovoljaca i plaćenika s prostora BiH.
Unatoč tome odred El mudžahid ostaje u Srednjoj Bosni, a dio mudžahedina dobiva bosanskohercegovačko državljanstvo ili nastavlja djelovati kroz arapske humanitarne agencije: IGASSA, Humanitarian Relief Agency, Third World Relief Agency, a dio dobiva funkciju instruktora u kampovima pod kontrolom bošnjačkih i iranskih tajnih službi (kamp Pogorelica).

Egipatska frakcija

Ipak treba napomenuti da nisu svi mudžahedini u postrojbama Armije BiH sudjelovali u ratnim zločinima ili terorističkim aktivnostima, kao i to da su samo rijetki među njima bili bliski al-Qa’idi.

Kontrolu nad približno 185 pripadnika islamističkih organizacija, koliko ih je, navodno, nakon Daytona registrirano u sarajevskom MUP-u, pokušavale su iskoristiti i obavještajne službe zainteresiranih arapskih zemalja (Saudijske Arabije, Irana, Iraka) i Turske, ali i agencije NATO država.
Vehabije u BiH

Glavnina islamističkih dragovoljaca u BiH je stizala iz Saudijske Arabije pod plaštem humanitarnih organizacija IGASSA i Al Haramein, te iz Sudana i Egipta u organizaciji egipatske terorističke skupine Gama al Islamiya (GIA) jedne od frakcija Muslimanske braće.

Saudijski dragovoljci koji su sudjelovali i u ratu u Čečeniji, bili su posebno utjecajni unoseći u mudžahedinske redove vehabijski (radikalno sunitski) fanatizam, koji se manifestirao i u počinjenim ratnim zločinima nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti. Dolaskom u BIH mudžahedini su bili raspoređivani u redove tzv. Muslimanskih obrambenih snaga (MOS), a potom i u jedinicu El Mudžahid, koja je formalno bila dio 7. muslimanske brigade u okviru 3. korpusa Armije BiH. Prema podacima UNPROFOR-a, kroz tu je postrojbu prošlo približno 3000 islamskih boraca.

U to vrijeme zapadne obavještajne službe nisu vidjele prijetnju u djelovanju vehabija u BiH, jer su ih više zabrinjavale veze stranke SDA sa službenim Iranom. No, nakon terorističkog napada al-Qa’ide na New York 2001., postrojbe SFOR-a bave se uglavnom nadzorom vehabijskih skupina u BiH.

Nakon 11. rujna SFOR nadzirao vehabije u BiH

Nastavak obuke i protekciju mudžahedinskih postrojbi u BiH osiguravali su Hasan Čengić, zamjenik ministra obrane Federacije BiH, i Bakir Alispahić, direktor AID-a (bošnjačke tajne službe), koji je smijenjen nakon ukidanja iranskog kampa za obuku u Pogorelici 2001.

Na pritisak SAD-a vodeća bošnjačka stranka SDA prestaje suradnju s vladama i organizacijama Saudijske Arabije i Irana te se okreće partnerstvu s Republikom Turskom i njenom vodećom strankom Pravde i Razvoja (AK). Time je okončano razdoblje povezanosti bosanskohercegovačkih političara s arapskim islamistima, što bi se se moglo nazvati i Pax Americanom, budući da je upravo Turska jedan od strateških saveznika SAD-a u borbi protiv al-Qa’ide.

Dio mudžahedina nakon završetka rata pridružio se mreži al-Qa’ide u svijetu ili se pridružio postrojbama čečenske armije. Prema podacima bosanskohercegovačkih službi, oko 30-ak mudžahedinskih boraca sudjelovalo je u terorističkim akcijama po cijelom svijetu. Najpoznatiji među njima su: Zuhair Handala , saudijski i državljanin BiH, osuđen u odsustvu zbog postavljanja auto bombe u Mostaru 1997. g., Saleh Nidal, Jemenac i pripadnik GIA-e, kojeg talijanske vlasti traže zbog terorističke obuke islamista u Bologni, Karim Saim Atmani, Alžirac koji je nakon rata u BiH sudjelovao u planiranju terorističkih akcija u Kanadi i SAD-u. Među mudžahedinima koji su djelovali u BiH istaknuti su i Abu Mali alias Amer katebat, Egipćanin koji je u BiH predvodio odred Alahovih ratnika, zvan Amer.

S djelovanjem al-Qa’ide često se spominjala i humanitarna organizacija TWRA, čiji je utemeljitelj i ravnatelj El Fatih Hassanein iz Sudana, nekadašnji student medicine u Sarajevu. TWRA je djelovala u Beču, a imala je svoje urede i u Zagrebu, Splitu, Mostaru, Bihaću te Sarajevu.

Preko računa ove organizacije prošlo je oko 350 milijuna USD namijenjenih naoružavanju Armije BiH, a nakon pretresa utvrđeno je kako je TWRA između ostalih povezana sa šeikom Omarom Abdelom Rahmanom, radikalnim egipatskim imamom osuđenim na doživotni zatvor radi planiranja više terorističkih napada. (Izvor: Jutarnji list)

Komentari:

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna