SUJEVJERJE Severina na ruci nosi crveni konac protiv uroka

Lijevu ruku Severine Vučković odnedavno krasi crveni konac. S obzirom da tzv. balkanska kraljica rijetko nosi narukvice, crveni konac, tim više, dolazi do izražaja. Što je to u crvenom koncu koji se zamjećuje na rukama mnogih poznatih osoba, ponajviše iz svjeta estrade i filma?Naime, crveni konac nije nikakva novina. Često se može čuti da je to oblik zaštite od uroka te, oni koji u to vjeruju, crveni konac nerijetko stavljaju na ručice beba.
Srbijanski mediji nedavno su pisali da je i Severinin zaručnik, Milan Popović sujevjeran te da često koristi pomoć jedne poznate vračare. Na Severininoj ruci, u posljednje vrijeme zamjetna je "crvena narukvica" od tanke vunice što je dokaz da se balkanska kraljica estrade boji uroka i vradžbina. No, Severina nije jedina poznata osoba koja u 21. stoljeću strepi od drevnih magija - toga se plaši i kraljica popa Madona, plašio se i pokojni Michael Jackson, Britney Spears, David Beckham itd.


Zašto crveni konac i odakle potiče?

U islamu vezivanje crvenog konca oko ruku nema nikakvo utemeljenje, a postojanje crvenog konca pronalazi se kod Jevreja i hindusa, u njihovim drevnim običajima i pojavama. 

Nošenje tankog crvenog konca, koji je ujedno i neki vih amajlije, je običaj koji se povezuje s judaizmom i judaističkim učenjima poznatijim pod imenom kabbalah. Za njega se kaže da odvraća lošu sreću koju čovjeku može donijeti "urok zla oka". Na hebrejskom jeziku se ovaj crveni konac naziva 'rojte bindele'. Ovaj crveni konac je obično napravljen od tanke vunice. Nosi se na lijevoj ruci, svezan kao narukvica.

Neki od tih crvenih konaca se donose iz Izraela. Ponekad je crveni konac u ogromnim količinama obavijen oko groba jevrejske biblijske mučenice Rahele u blizini Betlehema. Smatra se da crveni konac ima ogromne moći i da donosi dobru sreću i onome tko ga nosi jamči božansku zaštitu. Većina rabbina međutim ne zagovara ovaj čin.
Ova ideja se bazira na učenjima teologije Tore (Tevrata) i Kabbale (druge jevrejske knjige) međutim o ovom se specifično ne govori niti se spominje ni u jednoj od svetih knjiga.

U Tori Halačahu i Kabbali se ne spominje vezanje crvenog konca na ruku. Ali ovo je običaj koji se usadio u narodu već dugo, dugo vremena, i bazira se na nekim od teoloških učenja Tore i Kabbale.


Sujevjerne zvijezde panično žele zaštitu crvenog konca


Najezda crvenih konaca se pojavljuje osamdesetih godina, nakon perioda intfade u Izraelu najvjerovatnije kao tip narodnog običaja, odnosno folklora što je uzrokovalo trend stvoren pod utjecajem osobnih i nacionalnih stanja nervoze i stresa zbog političke situacije u zemlji.

Krajem devedestih, crveni konac postaje popularan sa estradnim pop zvijezdama u Sjedinjenim Državama kao što su Madonna, Michael Jackson, Rosie O’Donnell, Ashton Kuthcer, Britney Spears, David Beckham, Avril Lavigne, Zac Efron, Vanessa Hudgens, i mnogi drugi.
Ova pojava se povezuje sa kontraverznim Kabbalah Centrom Philipa Berga.

Druga zabilježena pojava crvenog konca se javlja u Indiji pod imenom kalava. Kalava je sveti hinduistički konac koji se takođe zove i mauli na hindu jeziku. Nosi se tijekom obavljanja hinduističkih rituala kao što su 'Yajna' ili 'Puja'. Svećenik ju veže na ruke hodočasnika - na desnoj ruci muškarca i neudatih žena, a na lijevoj ruci udanih žena. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna