'Bosansko jamajčanski rap regeton autotune treš'

Što slušaju današnji klinci? Bosanski reperi pokopat će turbo folk novom podvrstom - r'n'b/hip hop cajki'Na domaćoj muzičkoj sceni trenutno vlada bosansko jamajačanski rap regeton autotjun treš s miješanjem padeža i akcenata i uz dodatak srpskog folk triler-kurblanja. Ukratko, MEGA SRANJE, koje će trajati još mjesec, dva i kraj', opisala je jedna od najpoznatijih srpskih pjevačica, Jelena Karleuša, nedavno na svom Twitteru situaciju na regionalnoj glazbenoj sceni. Ubola je u srž, barem u onom dijelu u kojem opisuje glazbu koja trenutno obara sve rekorde. Što se roka trajanja tiče, vrijeme će pokazati. Ali, nova niša se ubola - bosansko jamajčanski rap u kombinaciji sa cajkama apsolutni je hit po pregledima na Youtubeu, po posjećenosti koncerata, po zaradi.

Heroji vašeg djetinjstva možda su bili Bajaga, Prljavci, Rundek ili ona druga - narodna strana, nevažno. Slušali ste glazbu s jasno izgovorenim tekstom, kvalitetnom glazbenom pratnjom, instrumentima koji se čuju u pozadini pa vam je jasno da svira klavir, gitara, harmonika. E pa, vaša djeca slušaju nešto potpuno drugačije.

Rade hitove sa Severinom, a s Mayom Berović napravili su pravu ekspanziju

Heroji njihovog djetinjstva su Jala Brat, Buba Corelli, Rasta. Ako ne znate tko su, možda ćete ih prepoznati po suradnji sa Severinom, snimili su s njom singl 'Otrove', ali i 'Magija'. Nije slučajno Seve odabrala ove dečke za recentne suradnje. Poznato je da ona ništa ne radi slučajno i da povlači prave estradne poteze. A danas je pravi potez snimati s Bubom i Jalom. Mole Boga brojne cure s naše estrade da im Buba i Jala naprave neki nerazumljivi cajka-dance singl u kojem će nabrajati stihove koje nećete do kraja razumijeti. Ženska vokalna pratnja nešto im je, doduše, razumljivija. Najčešće surađuju s nekadašnjom folk pjevačicom Mayom Berović, a upravo je trojac Maya - Jala - Buba odgovoran za najveće hitove posljednjih godinu, dvije.

Repanje cajki novi je trend

U stotinama milijuna se broje pregledi spotova Jale i Bube na Youtubeu. A kako su počeli ovi momci? Jala, odnosno Jasmin Fazlić, počeo se glazbom baviti s 14 godina. Vrlo je brzo s Corellijem počeo snimati, a prvi zajednički album 2014. godine nazvali su 'Pakt s đavolom'. Možda je momcima prvotna namjera i bila baviti se rapom, ali namirisali su dobro gdje su zahtjevi publike, a shodno tome i novac. Buba Corelli, odnosno, Amar Hodžić, počeo se također rano baviti glazbom i bio je član sarajevske hip hop grupe G Recordz. I srpski reper Rasta, koji repa cajke (koliko god to bizarno zvučalo), surađivao je s Bubom i Jalom. Hit su imali, a potom je uslijedila suradnja sa spomenutom Mayom, i tu nastaje ekspanzija.

Bunt novčanica digao prašinu

Dečki su i svoj glazbeni studio otvorili i znakovito nazvali 'Imperia'. Grade imperiju, uzimaju u studio mlade talente, pucaju na generaciju Youtubea, društvenih mreža, brzog života, ritma i nekakvog balkanskog gangsta imidža pomiješanog s puno novca i malo ukusa. O ukusima ne treba raspravljati, no jasno je da nemaju te stvari neke prevelike umjetničke vrijednosti. No, bi li dečki iz BiH živjeli dobro od tvrdog hip-hopa? Ne bi. Ovako su patentirali r'n'b/hip - hop za Balkance (i one u dijaspori) - i žive toliko dobro da su nedavno Bubu razapeli jer je objavio fotku bunta novčanica na svom Instagramu. Opravdao se, govoreći da se siromašan rodio i da je prolio krv i znoj da bi došao ovdje gdje je danas. Isplatilo mu se, u svakom slučaju.


(izvor: 100posto.hr)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna