Libijska demokracija: regionalne podjele i nasilje na izborima u post-Gaddafijevo doba

U Libiji se od subote ujutro održavaju opći izbori, što je najavljeno kao prekretnica na putu prema demokraciji, nakon rušenja bivšeg libijskog vođe, pukovnika Muammara Gaddafija. No, već na početku jutra došlo je do niza nasilnih prekida.

 

Uoči subotnjeg glasanja, napadači su oborili helikopter koji je prevozio biračke materijala u blizini istočnog grada Benghazija. Jedna osoba je poginula.
Isto tako na istoku, naoružani muškarci prisilili su radnike na zatvaranje pet naftnih postrojenja u znak prosvjeda zbog nedobivanja više zastupničkih mjesta u novom parlamentu. Postojeći sustav dodjeljuje 100 sjedećih mjesta na zapadu, 60 na istoku i oko 40 na jugu.

Biračko mjesto u drugom po veličini gradu Benghaziju bilo je napadnuto od strane ekstremnih islamista, javila je libijska lokalna Al-Hurra TV.
Napad se dogodio neposredno nakon početka glasanja. Još nema izvješća o eventualnim žrtvama napada.
Glasanje u istočnim gradovima Ajdabiya i Brega je suspendirano, jer su izborni materijali bili zapaljeni i uništeni. Postoje izvješća da će se glasanje u ta dva grada održati u nedjelju.
U međuvremenu, birači u području oaze Jalo-Aojalla-Jakhirra u istočnoj Libiji nisu u mogućnosti glasati u subotu, jer su zrakoplovi koji prevoze izbornih materijale već četvrti dan, od strane prosvjednika zadržani u zračnoj luci Zawitina.
U središtu Tripolija, postavljeni su sigurnosni punktovi kako bi se osigurali izbori. Birači u većini dijelova Libije počeli su glasati od 8:00 sati po lokalnom vremenu. Glasačka mjesta biti će zatvorena u 20:00 po lokalnom vremenu.

Na biračkom mjestu u središtu Tripolija, stotine Libijca čeka na red za sudjelovanje u izborima. "Herojska Libija će iznenaditi svijet", rekao je Libijski premijer Abdurrahim El-Keib za xinhuanet.com, nakon dolaska na biračko mjesto u Tripoliju, pozivajući se na često nasilje u istočnoj regiji.
Šef libijskog Nacionalnog Tranzicijskog Vijeća (NTC) Abdul Jalil izjavio je u subotu da će NTC biti službeno raspušten nakon što rezultati izbora budu objavljeni od nacionalnog kongresa. "Libija će se transformirati iz faze tranzicije prema fazi obnove", rekao je Jalil.
Očekuje se da će vladajući NTC zamijeniti 200 članova Kongresa koji će nadzirati novu prijelaznu vladu i stručnjake koji će biti angažirani na izradi novog Ustava.
Dvije petine mjesta u novom parlamentu biti će rezervirane za političke stranke i skupine koje su bile zabranjene prema Gaddafijevom pravilniku. Ostatak će biti namijenjen nezavisnim kandidatima.

Prema statističkim podacima iz Visokog Državnog Izbornog Povjerenstva, Libija ima 3,4 milijuna birača od ukupno preko 6 milijuna stanovnika. Više od 2.7 milijuna ljudi, ili oko 80 posto birača, su registrirani za izlazak na birališta.
Unatoč tome što su označeni prvim demokratskim izborima, regionalne podjele i postojanje naoružanih plemenskih skupina, izvješća o uništavanju glasačkih listića i neredi mogli bi libijske demokratske snove pretvoriti u dim.

Skupine oružanih milicija i plemenske frakcije razasute diljem zemlje imaju potencijal da blokiraju i odgode libijske post-Gaddafi izbore.
Brojne skupina pozvale su na bojkot izbora, dok su druge dale svoju potporu i stale iza pojedinih kandidata, što podiže zabrinutost od mogućih okršaja između suparničkih frakcija, kako javlja RT.

Većina kandidata do početka izbora u subotu imala su islamski program, sugerirajući da Libija može slijediti Egipat i Tunis s vladajućom muslimanskom većinom.
NTC je već ustvrdio da će razmotriti Šerijatsko pravo pri pisanju novog libijskog Ustava. Međutim, različite strane imaju različite poglede na mjerila Šerijatskog prava koje bi se trebalo provoditi u Libiji. Djelomični rezultati će biti dostupni po zatvaranju biračkih mjesta, a kompletni preliminarni rezultati izbora će biti objavljeni u ponedjeljak. (Izvror: Xinhua/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna