DOSSIER SB: Kako je Desnica potpisao za ljevicu

Slobodna Bosna došla je u posjed obimne dokumentacije koja svjedoči o krajnje sumnjivom poslovno-financijskom aranžmanu koji je Desnica Radivojević proteklog tjedna potpisao u Hamburgu s rusko-njemačkom tvrtkom IFC&IFM.

Čelnici SDA cijeli su protekli tjedan bezuspješno pokušavali ući u trag svom ministru Desnici Radivojeviću, za koga se još prije desetak dana po kuloarima tvrdilo da će promijeniti stranački dres. Nije se javljao na telefon, nije ga bilo ni na poslu ni u stanu, kao da je u zemlju propao. Pojavio se u petak, 22. lipnja, doslovno minutu pred početak sjednice federalne Vlade, u društvu kolege Predraga Kurteša, ministra policije, koji ga je u stopu pratio od izlaska iz automobila do ulaska u salu za sjednice.

„Gospodine Kurteš, je li to  ministar Radivojević uhićen?“, podrugljivo je upitao Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika SDA, koji ih je presreo na stepeništu zgrade federalne Vlade u Alipašinoj uluci. 

Ostatak priče uglavnom je poznat - Radivojević je na sjendici federalne Vlade glasao suprotno stavovima vlastite partije pa je predsjednik SDA Sulejman Tihić aktivirao njegovu kovertiranu ostavku. Ostalo je međutim nepoznato gdje se ministar Radovojević krio nekoliko dana pred sjednicu federalne Vlade?

Obimna dokumentacija koja je u posjedu Slobodne Bosne nudi odgovor ne samo na pitanje gdje se ministar Radovojević skrivao od SDA-ove potrage nego i na mnogo važnije pitanje - zašto je otkazao poslušnost partiji koja ga je proteklih 13 godina držala na najistaknutijim funkcijma federalne vlasti i pod kojim je okolnostima potpisao „vjernost“ SDP-u?

Odgovor na oba pitanja nalazi se u Protokolu o suradnji između Vlade Federacije BiH i rusko-njemačke kompanije Investment Group IFC-IFM GmbH, koji je potpisan u Hamburgu (Njemačka) 21. lipnja, samo dan pred održavanje sjednice federalne Vlade na kojoj se definitivno raspala izvršna vlast četiri stranke Platforme.

Nimalo slučajno, rečeni Protokol u Hamburgu, po ovlaštenju premijera Nikšića, potpisao je dopremijer Desnica Radivojević, mada potencijalna suradnja o kojoj se govori u Protokolu nema apsolutno nikakve veze s resorom prostornog uređenja za koji je izravno zadužen ministar Radivojević. Protokol potpisan u Hamburgu odnosi se, naime, na elektroenergetski i prometni sektor, konkretno na potencijalna investicijska ulaganja novopečenog  rusko-njemačkog partnera federalne Vlade u izgradnju dva termobloka u Tuzli i Kaknju, te na investicijska ulaganja u izgradnji cestovnog koridora 5C.

Riječ je zapravo o dva odvojena Memoranduma o razumijevanju, u kojem su načelno precizirani projekti i rokovi, ali i investicijska ulaganja rusko-njemačkog partnera u ukupnom iznosu od oko 5 milijardi eura!

Novopečeni rusko-njemački partner federalne Vlade u elektroenergetskom i prometnom sekroru izabran je na prilično minsteriozan način - bez tendera i bez javnog poziva. Invesment Group IFC&IFM GmbH,  čije je sjedište u Hamburgu, potpuno je nepoznato ime i u sektoru energetike i u sektoru prometne infarstrukture, što je i posve razumljivo budući da je riječ o poduzeću koje je ustanovljeno tek prije nešto više od dva mjeseca, preciznije, 10. travnja 2012. godine!

Jednako je u poslovnom krugovima nepoznato i ime Alekseja Oginskog, direktora Investment Group IMC&IFM, kome se međutim posrećilo da samo dva mjeseca nakon registracije svog preduzeća s ograničenom odgovornoću (oznaka GmbH ekvivalent je našem Doo)  ugovori posao vrijedan 5 milijardi eura!

Ovaj krajnje sumnjivi poslovni aranžman s potpuno anonimnim, tek osnovanim  rusko-njemačkim partnerom, dogovoren je u vrhu SDP-a bez znanja i suglasnosti većine ministara u federalnoj Vladi. Tek početkom llipnja, na 53. sjednici federalne Vlade, odnekud se pojavio prijedlog Protokola o suradnji između vlade FBiH i firme ImmoFinanceCenter -International Finannce Management, kako glasi punu naziv fantomskog rusko-njemačkog investitora.

Prijedlog protokola bio je načelan, bez i jednog konkretnog detalja, pa je i dobio načelnu podršku federalne Vlade. No, u kasnijoj razradi Protokola, na čemu se se angažirali premijer Nikšić i dopremijer Radovojević, Protokol je preinačen u Memorandum, s vrlo preciznim projektima, rokovima, investicijama i raspodjelom profita.

Prema potpisanom Memorandumu, izgradnja dva nova termobloka, jedan u TE Tuzla drugi u TE Kakanj, koštala bi 1,8 milijardi eura, od čega bi Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava osigurala 25 posto, odnosno 450 milijuna eura, a rusko-njemački partner 75 posto, odnosno 1,35 milijardi eura. Šokantan je podatak da se u svim ranijim investicijskim projekcijama baratalo s ukupnom investicijom od oko 1,3 milijarde eura, što je dakle 500 milijuna eura niže od visine investicije koja je utvrđena potpisanim Memorandumom u Hamburgu!

Tekst drugog Memoranduma potpisanog u Hamburgu, koji se odnosi na investicije u izgradnji cestovnog koridora 5C, još je mutniji i zagonetniji. U njemu se naime spominju i neke nove dionice autoceste 5C, ali i neke od dionica koje su već u izgradnji i financiraju se iz kredita EBRD-a i EIB-a, kao što je naprimjer dionica autoceste Vlakovo-Tarčin.

Potpisani Memorandum odnosi se na "investicijski projekt izgradnje, održavanja autoputa kao i na stavljanje u funkciju njegovog infrastruktrnog kompleksa u FvuiH", šta god se krilo iza ove rogobatne formulacije zapisane u uvodnom dijelu Memoranduma.

Kao investitori cijelog projekta, dakle i postojećih i novih dionica autoceste 5C, navedeni su isti partneri kao i u elektroenergetskom sektoru: investicije Vlade FBiH iznosile bi 25 posto odnosno 875 milijuna eura, a rusko-njemačkog partnera 75 posto, odnosno 2,6 milijardi eura!

Memorandum potpisan u Hamburgu nema nikakvu posebnu specifičnu težinu, riječ je popisu želja od kojih najvjerovatnije na koncu neće biti ništa. Pa ipak, ostaje zagonetno pitanje zašto je pregovore o tako krupnim investicijama federalna Vlada prepustila nenadležnom ministru Desnici Radivojeviću i je li aranžman u Hamburgu bio samo mamac SDP-a kojim je privukao Radivojevića na svoju stranu? (Asim Metiljević/Slobodna Bosna)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna