40 godina fantastične ekipe iz cvjećarnice

IZDAVANJE kultnog stripa počelo je 1972. kada je u bivšoj Jugoslaviji 'Vijesnik' počeo s objavljivanjem prvih brojeva prevedenih na hrvatski. Strip "Alan Ford" stvorili su scenarist Luciano Secchi i crtača Roberto Raviola koje će mnogi prije prepoznati po pseudonimima Max Bunker i Magnus.

Radnja stripa odvija se u New Yorku, a glavni likovi članovi su Grupe TNT: Alan Ford, Broj 1, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Debeli Šef i Jeremija, uz "ljubimce" Klodovika i Nosonju. Oni su kroz svoje avanture i sukobe s negativcima kao što su Superhik, Gumiflex, Arsen Lupiga, Tromb, superšpijunka Margot, Veliki Cezar ili Anten-man ismijavali američko društvo prožeto kapitalizmom i rasizmom, a na meti im se našao i totalitarizam koji je dolazio s istoka.

Prvi broj "Alana Forda" izašao je u Italiji 1969. godine, a zanimljiva je činjenica da je na području Balkana tijekom godina doživio veći uspjeh nego u domovini. Za veliku popularnost zaslužan je prijevod Nenada Brixyja koji je na prostor bivše Jugoslavije donio crni humor i satiru kakav se do tada nije nigdje mogao pročitati, a priznanje mu je odao i sam scenarist originala, Luciano Sacchi.

S daleko manjim uspjehom, "Alan Ford" i dalje izlazi jednom mjesečno u Italiji.

Za kraj, podsjetit ćemo vas na nekoliko citata članova Grupe TNT.

Broj 1: Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.

Grunf: Bolji je nečastan bijeg nego častan poraz.

Grunf: Tko izgubi dobitak dobije gubitak.

Sir Oliver: Halo, Bing, kako brat? Ukrao auto, a onda mu ga ukrali na prvom parkiralištu? Kakva vremena...

Bob Rock: Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi. (Izvor: Index.hr)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna