BIVŠI DIREKTOR HYPO BANKE U BiH Srbija raspisala tjeralicu za Alexanderom Pickerom, bivšim direktoromm Komercijalne banke

Za Alexanderom Pickerom, bivšim rukovoditeljem Komercijalne banke, raspisana je tjeralica zbog sumnje da je sa direktorom jednog sektora te banke oštetio banku, čijih je 41,7 posto u vlasništvu države, za 45.548.555 dinara (388.493 eura), piše srbijanski Alo!.Kako piše 'Alo!', Picker je sa svojim suradnikom namještao poslove agenciji 'Kreab' iz Stockholma, koja se bavi pružanjem usluga korporativnog i financijskog PR-a, bez provođenja postupka javne nabavke. Međurim, Picker je zanimljiv i bh jeavnosti jer je nekoliko godina bio direktor Hypo Alpe Adria banke u BiH, te je uveo isti način suradnje sa pojedinim agencijama za oglašavanje.

Kako je 'Alo!' ranije pisao, Komercijalna banka je na osobni zahtjev Alexandera Pickera, tada predsjednika Izvršnog i Nadzornog odbora te banke, i bez obvezne suglasnosti akcionara, započela sumnjivu suradnju s agencijom za financijsku reputaciju 'Kreab' iz Stockholma. Glavni akter u sklapanju 'deala', kako tvrdi izvor „Alo!“, bio je Vladimir Krulj, u to vrijeme predsjednik Upravnog odbora banke.

Suradnju Komercijalne i agencije 'Kreab' inicirao je Krulj. On je tri godine u toj agenciji bio zaposlen kao viši savjetnik za financijski i korporativni PR, od 2011. do 2014. Javna je tajna da je Krulj uz Pickerovu pomoć namjestio posao bivšem poduzeću tvrdi sagovornik magazina 'Alo!'.

Međutim, Narodna banka Srbije je već po sklapanju posla u svom izvešću o provedenoj kontroli upravljanja bankom, čiji je najveći udjelnik država, angažiranje agencije 'Kreab' ocijenila kao netransparentno, jer sauglasnost udjelničara za taj posao nikada nije dokumemtirana.

Nažalost, to nije spriječilo u to vrijeme prve ljude Komercijalne banke - Krulja i Pickera, da se za usluge agencije iz Stockholma i tijkom ove godine izdvoji 85.000 eura, što, kako tvrde upućeni, jasno govori da se radi o namještanju poslova i netransparentnom trošenju novca banke.

Proračun banke za 2018. usvojen je na sjednici Upravnog odbora u prosincu prošle godine, dok je tom tijelu još predsjedavao Vladimir Krulj, bez prethodnog dostavljanja financijskom sektoru. Tim proračunom Krulj je odobrio i iznos od 450.000 eura Odvjetničkom uredu 'Petronijević'.

Kako navodi izvor od magazina 'Alo!', taj iznos ni na koji način ne odražava transparentan način trošenja sredstava banke, posebno imajući u vidu potencijalnu opasnost kako za banku, tako i za Republiku Srbiju kao najvećeg udjelničara.

- Banku u sporu sa dva mala udjelničara, koji potražuju 12,7 milijuna eura, zastupa Odvjenički ured 'Petronijević', koja banci nikada nije dostavila sudske odluke iz kojih bi se moglo vidjeti što su odvjetnici poduzeli u ovom sporu. Čak tri sudska vještaka navode da je napravljena pogrešku i da su oštećeni tužitelji, a time i potencijalni udjelničari i država. Bez obzira na to, Odvjetnički ured 'Petronijević' je, odlukom Upravnog odbora, zastupala banku i ove godine, objašnjava sugovornik.

Sklapanjem samo ta dva posla u 2018, banka je oštećena za više od pola milijuna eura.

Picker zeo šest plaća i otišao

Picker je na mjesto prvog čovjeka Komercijalne banke sa svojim timom došao u studenom 2015. i tom prilikom je rekao da je cilj menadžmenta Komercijalne banke poboljšati performanse i unaprijediti usluge kako bi privatizacija te banke donijela očekivani uspjeh udjelničarima, od kojih je najveći država Srbija.

Međutim, umjesto unaprijeđenja usluga i povećanja profita, zajedno s Pickerom pojavili su se gubitci. Iako su Picker i njegov tim inzistirali na tome da nema razloga za brigu i da je dug posljedica drukčijeg knjiženja, kao i da je spomenuti minus zapravo knjigovodstveni, slično se ponovilo i sljedeće godine, pa su se zbog loših poslovnih rezultata udjelničari i Picker odlučili sporazumno razići krajem prošle godine. Nakon odlaska iz banke dobio je otpremninu u iznosu od šest plaća, piše 'Alo!'.

No, koliku je štetu Picker nanio Hypo Alpe Adria banci i Austriji kao najvećem vlasniku, sada Addiko banci, dok je bio prvi čovjek te banke u BiH - može se samo nagađati. Princip je isti - sve su ostalo nijanse, kako je pjeva Balašević. No, za razliku od BiH, ispostavilo se da je za Pickera Srbija ipak tvrd orah./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna