NEKOM KUPUS, NEKOM MESO, U PROSJEKU SARMA: Evo kako se dobije onaj čarobni prosjek od 888. Svi su za njega čuli, ali ga nitko u prosjeku nema

I dok je prosječna plaća u BiH 888 KM, najviše pojedinačno mjesečno primanje u ovoj godini koje je u BiH nekom isplaćeno na temelju radnog odnosa iznosi 466.783 KM, a isplaćeno je u Banja Luci u području financijskog poslovanja, potvrdili su za "Nezavisne" u Poreznoj upravi RS.Prostom računicom dolazi se do podatka da je taj pojedinačni iznos, koji je isplaćen ove godine u BiH, oko 43 puta veći od prosječnog godišnjeg primanja građana s prosječnom plaćom.

"Drugi po visini iznos isplaćen je također u oblasti financijskog poslovanja u Banja Luci, a iznosi 459.390 KM", navode u Poreznoj upravi RS, te dodaju da su i prvi i drugi po visini iznosi isplaćeni u veljači ove godine.

Istaknuli su da treći najveći iznos isplaćen u RS u ovoj godini iznosi 61.514 KM, te da je isplaćen u svibnju ove godine u području nekretnina.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, najveća neto plaća u Federaciji u ovoj godini iznosila je 293.185,93 KM, a isplaćena je u rujnu u djelatnosti bankarstva.

"S obzirom na to da su navedeni iznosi plaće isplaćeni u jednom mjesecu, može se pretpostaviti  da oni pored mjesečne redovne plaće sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba", ističu u Federalnoj poreznoj upravi.

Prema njihovim podacima, druga najviša neto plata isplaćena u FBiH iznosi 236.556 maraka, a isplaćena je u djelatnosti osiguravajućih društava.

"Treća najveća neto plata isplaćena je u farmaceutskoj i kemijskoj industriji i iznosi 201.737 KM za lipanj", ističu u Federalnoj poreznoj upravi.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista SWOT istaknuo je da takvi iznosi plaća iskrivljuju sliku o prosječnim plaćama u RS.

"Od plaća iz realnog sektora većina ljudi na ovim prostorima i živi i one bi se trebale uzimati kao relevantne za promatranje standarda ljudi. Ove vrlo visoke plaće poboljšavaju ukupan prosjek plaća i onda se iskrivljuje slika kolike su zaista plaće u RS od kojih se živi", pojasnio je Duduković.

Naglasio je da plaće u realnom sektoru nisu ni blizu prosječne plaće u RS.

"Ne samo ova najviša plaća koja je isplaćena, nego inače plaće u financijskom sektoru imaju daleko veći prosjek od onog prosjeka koji je u RS", istaknuo je Duduković.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je za "Nezavisne" da podaci o najvišim plaćama u BiH djeluju nepojmljivo prosječnom građaninu, čiji su prihodi, kako kaže, znatno ispod statističkog prosjeka.

"Ovo ukazuje na nekoliko činjenica, a prije svega na to da je statistički iznos prosječne plaće nerealan i ne odgovara stvarnosti većine zaposlenih", smatra Gavran.

(Izvor: Nezavisne novine)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna