Preminuo musliman koji je progledao po zagovoru Petra Barbarića

U nedjelju, 5. ožujka 2017. u Travniku je u 85. godini života preminuo Enver Omer Babić koji je još kao dječak 1940. ozdravio od sljepoće po zagovoru sluge Božjega Petra Barbarića.Enver Omer Babić rođen je 1932. u Travniku u muslimanskoj obitelji. Kad su mu bile četiri godine, teško se razbolio od neke očne bolesti i ostao je slijep. Roditelji su sve poduzeli za njegovo ozdravljenje. Obišli su mnoge liječnike, ali ni od koga nije bilo nikakve pomoći. Dječak je i dalje bio slijep punih pet godina.


Susjedi katolici ove muslimanske obitelji savjetovali su Enverovim roditeljima da se mole Petru Barbariću za njegovo ozdravljenje. Roditelji su to prihvatili i na svoj način kao muslimani molili su se ovom sluzi Božjemu. Pisani izvor navode da su obavljali devetnicu, piše Katolički tjednik.

Pohađali su njegov bivši grob na Bojni. Majka je tom prigodom uzela zemlje s bivšega Petrova groba, razmutila je u vodi i time je svakoga dana mazala Enveru oči. Nakon 10-ak dana na početku druge devetnice dječak je iznenada progledao. To se dogodilo u rujnu mjesecu 1940., pet godina nakon što je obolio.


O tom čudesnom ozdravljenju brujao je tada cijeli Travnik i okolica.


Od brojnih uslišanja po zagovoru Petra Barbarića ovo je jedino o kojem je laički tisak izvijestio javnost. Bio je to najprije demokratsko-liberalni Jugoslavenski list iz Sarajeva 22. 9. 1940.; nakon pet dana o tome pišu novine Novosti u Zagrebu 27. 9. 1940.; potom vijest donose Katolički tjednik iz Sarajeva 6. 10. 1940. te Glasnik Srca Isusova iz Zagreba br. 12, 1942.


Nakon završene osnovne škole Enver je cijeli život proveo u Travniku. Naslijedio je oca na tržnici u nabavljanju i prodaji voća i povrća.
Godine 2003. dao je svoj iskaz u Travniku pred crkvenom komisijom u procesu za beatifikaciju Petra Barbarića. U svome svjedočenju opširno je govorio o čudesnom ozdravljenju.

Tada je između ostaloga rekao: „Mi smo i nadalje često išli na Bojnu Bogu i Petru Barbariću zahvaljivati, a kadgod sam u kakvoj nevolji odem gore pa se na svoj način pomolim i zahvaljujem.“
Svoj iskaz Enver je potvrdio još jednom prošle godine, u srpnju 2016.


Od kada je ozdravio 1940. pa sve do svoje smrti nikada više nije imao problema s očima i uvijek je dobro vidio. U mlađim danima bavio se sportom (nogomet, boks).


Nakon njegova čudesnog ozdravljenja njegova muslimanska obitelj nastavila je častiti Petra Barbarića, a njegovu sliku su uramili i držali je u kući.


I Enverova sestra zaprimila je razna uslišanja po zagovoru ovog sluge Božjega o čemu je i ona dala svoje svjedočanstvo 2003.
Enver Babić sahranjen je u ponedjeljak 6. ožujka 2017. u Travniku na groblju Bojna po muslimanskom obredu; na istom groblju bio je sahranjen i Petar Barbarić dok nije prenesen u sjemenišnu crkvu 1935.


Ovaj njegov bivši grob, koji je sada prazan, još uvijek često obilaze njegovi štovatelji i ondje se mole kao što je to činio i Enver – neka mu Bog podari vječni pokoj – tijekom svoga života.

(Izvor: Katolički tjednik)
 

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna