G(r)adi li se BiH alternativnom stvarnošću i alternativnim činjenicama?

Mostarski, sveučilišni profesor Mile Lasić osvrnuo se na prilogu BHRT-a u središnjem Dnevniku 2, u utorak, 31. siječnja, a oko glasanja u Vanjskopolitičkom odboru EU parlamenta. Ovaj prilog predstavljen je i na web stranici ovog javnog servisa pod naslovom 'EP glasao o BiH: Projekt 'federalizacije' ima jako malo podrške!', iako je za izvješće, u kojem se federalizacija spominje kao jedan od principa u provedbi reformi, glasovalo 45 od 59 zastupnika.

 Prof.dr.sc Mile Lasić ovakvo izvješćivanje na javnom servisu otvoreno je i argumentirano kritizirao:

"To kako je i jedan od javnih servisa u BiH prokomentirao jučerašnje glasanje u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta ostat će zabilježeno u analima tendencioznog izvješća o jednom country reportu, tj. nacrtu izvješća u kojemu se točnije progovorilo o karakteru BiH i njezinim problemima na putu ka EU, nego što se govori na sveučilišnim katedrama i u izjavama političkih prvaka, odnosno u ostrašćenim medijima u BiH.
 
Ružno stigmatizirati raspravu, ili nazvati uvjerljivu većinu od 45 (od 59 zastupnika) onih koji su bili "za" (uz samo 11 "protiv" i tri "uzdržana") "malom podrškom", tražilo bi u javnim servisima u normalnim zemljama da se i autoru i urednicima ove manipulacije zabrani daljnje djelovanje.

Da ne govorimo o tomu da se ponovno krivotvorilo ili skrilo kako u ovom nacrtu nema ništa što već nije rečeno u poznatim rezolucijma EP-a za BiH iz 2014. i 2015. godine. Da ne govorimo o tomu da bi se trebalo ispričati onima koji su ovih dana izvređani, mada su bili vrlo dobronamjerni, poput promotora moje knjige u Zagrebu!

Nažalost, u akademskom, politčkom i medijskom Sarajevu nisu više u stanju razlikovati prijatelje i neprijatelje ni u Zemlji ni u Okruženju, pa posvuda vide samo urotnike, uključivo u EP-u. Razlog tomu je što nisu još uvijek u stanju početi propitivati vlastite iluzije o BiH i što se pati od sindroma jednosti. A bilo bi krajnje vrijeme propitati nesolidne ustavnopravne pro-unitarističke teorije i teoretičare, nadute politike i političare kantonalnih dosega, koji prostački govore o Hrvatima i Srbima, a po potrebi se pozivaju na "većinski bošnjački narod" ili "građanstvo", ne odustajući da drugima biraju političke predstavnike.

Otuda bi ova poučna lekcija iz EP-a trebala biti razumljena kao posljednji poziv unitarističkim profesorima, političarima i njihovim sljedbenicima u medijima da se urazume, te počnu učiti kako je BiH višenacionalna zemlja kojoj je potrebno građanstvo utemeljeno u svim njezinim identitetima, kako bi se od njih pošlo, te uz pomoć kozmopolitskih teorija i obzora eventualno i stiglo do "političke zajednice" u svakoj općini, kantonu, entitetu i u BiH.

Na tom putu ne pomažu, naravno, tendenciozni falsifikati tipa ovog BHRT-ova izvješća (uvjerite se i sami), koji su nas samo podsjetili na čuvenu Inzkovu formulu kako je tobož trećina od 17 pet, ako nam tako zatreba. Uostalom, 45 od 59 = 76,27 % ...

Post Scriptum:

Sve ovo imam pravo reći upravo temeljem toga što sam godinama stajao na raspolaganju i BHTV1 i BHR1, bez ikakve naknade, dakle kao prijatelj koji vjeruje da je potrebno spasiti sustav BHRT-a kao javni servis građana svih identiteta: građana tri konstituvine nacije (ko-nacije), građana nacionalnih manjina i građana tzv. novih identiteta!


Evo kako je o istom izvjestio javni servis:

 EP glasao o BiH: Projekt 'federalizacije' ima jako malo podrške!


Evropski parlament (EP) je usvojio Nacrt izvještaja o BiH koji je pripremio izvjestitelj EP-a Kristijan dan Preda. Ranije je odbor za vanjske poslove podržao napredak BiH na putu ka EU, te pozvao na provođenje reformi predviđenih Reformskom agendom. Federalizacija nema podršku kao prije.

Izvještaj je prošao sa 45 glasova za i 11 protiv, dok su tri europoslanika bili uzdržani. Oni su prije svega pozvali na značajniju borbu protiv korupcije, te na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i brigu o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda.

Evropski parlamentarci izrazili su zabrinutost zbog fragmentacije i politizacije javne uprave. Ocijenili su da takva situacija koči reforme i čini javnu upravu velikim teretom.

“Profesionalna, efikasna i javna uprfava bazirana na zaslugama, a ne podobnosti, okosnica je integracijskog procesa za bilo koju zemlju koja teži postati članica EU”, dodali su europarlamentarci.
Federalizacija ima sve manje podrške!

Kako javlja naš izvještač, usvojen je samo jedan “kompromisni” amandman hrvatskih zastupnika u kojim se traži federalizacija BiH i on će biti sastavni dio izvještaja o napretku BIH, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Evropskog Parlamenta za nekoliko dana.

Godinu ranije zahtijeva za federalizaciju bilo je mnogo više, pa se može smatrati da u EU nema spremnosti za zastupanje politika koje će dodatno cijepati BiH.

Brojni europoslanici su diskutirali uoči današnjeg glasanja da nove podjele u BiH po etničkim linijama nisu u skladu sa evropskim vrijednostima, ali treba tek da bude razjašnjeno da li danas usvojeni tekst kao opciju izlaska iz krize nudi baš nove etničke podjele.
Prepoznato neprihvatljivo ponašanje Republike Srpske

Članovi EU parlamenta su prepoznali napore Vlade Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije s Evropskom komisijom, što je ocijenjeno neprihvatljivim. Danas je istaknuto da “BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU dok ne budu uspostavljeni odgovarajući institucionalni uvjeti”.

Osuđen je i referendum o proglašenju Dana Republike Srpske, što predstavlja “ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na pravosuđe i vladavinu prava”.

Snažno se osuđuje odluka parlamenta RS-a iz oktobra prošle godine o dodjeli zahvalnica bivšim vođama toga entiteta osuđenim za ratne zločine.


Cjelokupan prilog možete pogledati:

OVDJE

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna