Kriminalci dođite u Mostar, kradite i slobodno šetajte kao Pink Panther!

"Vjerovali ili ne, nakon 24 sata policijskog pritvora, danas oko 15 sati na slobodu je pušten nepopravljivi kradljivac Marijo Dadić (33) iz Bugojna, nastanjen u Mostaru, kojega su zbog provalničke vještine prozvali Pink Panther, i to zahvaljujući županijskoj tužiteljici Vesni Pranjić. Ona ga nije ni salušala", kaže za Pogled.ba oštećeni Draženko Lovrić iz Mostara.Naime, Dadić je pušten da se brani sa slobode, unatoč tome što mu se spočitava nova serija provalnih krađa u obiteljske domove uglednih Mostaraca, a među njima je, naime, i poznati kardiokirurg Goran Đuzel, kojemu je otuđio više od 10.000 maraka nakita. U kuću obitelji Lovrić u Ulici blajburških žrtava upao je usred dana, u subotu oko 13 sati, dok su ukućani obavljali uobičajne poslove.

-  U dvorištu je izudarao nogama malog psa pa je razvalio prozor u prizemlju i, nakon pretresa, odnio stvari u vrijednosti od oko 2.000 maraka. Međutim, nanio nam je puno veću štetu jer više nemamo mira u svome domu. Od svega toga, same provale i dolaska policije, djeca su doživjela veliki šok. Vjerujete, ne smiju se kretati sama po vlastitoj kući- kaže nam Lovrić, čiji stav dijele i ostali uznemireni susjedi. Lovrić je ubrzo uspio i locirati kradljivca Dadića, inače starog policijskog znanca, kojega su i oni tražili zbog ranijih sličnih nedjela. I ne samo to, Lovrić je svojom privatnom istragom dokučio i puteve 'utapanja' ukradenog zlata i ostalih vrijednosti. Stoga ne čudi njegova nevjerica kada je čuo da se Dadić za tako kratko vrijeme vratio na ulicu.

- S razlogom se pitamo čemu uopće postoje instituciji države kojima je dužnost, temeljna zadaća i posao da ovakve kriminalce drže na slobodi. Čemu građani plaćaju poreze za pravosuđe, kad se ne sprovode osnovne stvari. Ovako dolazimo u situaciju da su građani primorani sami uzeti zakon u svoje ruke, nakon čega će oni još i kazneno odgovarati, a isto su učinili kako bi zaštiti sebe i članove obitelji. Sramota! Draga tužiteljice, javno pitam, što bi bilo da se ovo dogodilo vama ili nekome vama bliskom? Hoćete li Vi moje dijete sutra pratiti u školu i čuvati kod kuće?- revoltirano se pita Lovrić, koji se ovim putem zahvaljuje inspektorima PU Mostar za svoj profesionalni rad.

- Policija nas ne može sama obraniti od svakidašnje otimačine i pljački. U to sam se sada i sam uvjerio, što samo po sebi govori da u sustavu nešto ne funkcionira. Upravo zbog ovakvih primjera, više ne treba nikoga čuditi što se u pojedinim naseljima građani sami organiziraju kako bi zaštitili živote i imovinu- zaključuje Lovrić.    

Kako je Pogled.ba već pisao, Dadić je uhićivan i sredinom studenog u širokobriješkom selu Uzarići koje je policija munjevitom brzinom blokirala nakon dojave mještanina koji je uočio provalu u jednu privatnu kuću.
Opet samo zahvaljujući takvoj suradnji građana i policije, zaustavljen je svega kilometar dalje u plavom ford focusu s plijenom, zlatninom i ostalim. Tada je kod njega bio zatečen i pištolj. Ispostavilo se da mu to nije prva krađa u ovom kraju, što je naknadno i priznao.

Podsjetimo, prethodno je odslužio svega tri i pol godine zbog čak 37 krađa u Mostaru (čiji popis iznosimo u priloženom dokumentu). S njim je tada uhićena i njegova polusestra, ali je zbog nedostatka dokaza, ubrzo puštena. On je već slovio kao rekorder po najvećem broju rasvijetljenih provala što ih je netko počinio u Mostaru, a šteta se procjenjivala na 300.000 KM.

Inače, Dadić je i ranije “stanovao” u zeničkom zatvoru, gdje je odslužio i jednu petogodišnju kaznu. Nakon svakog uhićenja otkrivao je i kome je sve prodavao zlato, tehniku, slike, alat..., a novac bi uglavnom trošio na provode i plaćanje smještaja.
Birao je kuće u prigradskim naseljima po čitavoj Hercegovini u kojima je, po izgledu, pretpostavljao da žive imućniji ljudi. Uglavnom ih je obilazio u sumrak i provjeravao ima li ukućana, kao i otvorenih prozora ili vrata, pa noću “operirao”. U nekim slučajevima je zatekao vlasnike na spavanju, ali to ga ni najmanje nije brinulo. Budući da nakon ovog “fantoma” nije bilo vidljivih tragova provale, u mnogim je obiteljima nastao problem jer su oštećeni sumnjali da ih potkradaju vlastita djeca.(Izvor: Pogled.ba)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna