Registar branitelja otvara 'Pandorinu kutiju': U oružanim snagama civilne žrtve Srebrenice, heroji i zločinci

Tijekom procesa protiv Radovana Karadžića u Haagu i provjerom matičnih brojeva civilnih žrtava otkriveno da danas njihove obitelji primaju vojnu mirovinu. Naime, ove nedosljednosti oko braniteljskih prava mogu pomoći nekadašnjim političkim i vojnim vođama Srba,  Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u dokazivanju da u BiH tijekom rata nisu ubijali civile, nego ratovali protiv vojnika. Toj tezi u korist upravo ide i objavljeni Registar branitelja, odnosno, pripadnika oružanih snaga, što može imati nesagledive posljedice, piše Dnevni list.

Opširnije...

PAPIRNATI TIGROVI Ratovao svaki treći Hrvat ili Bošnjak

Dok papirologija pokazuje da je svaka hrvatska i bošnjačka obitelj dala najmanje po jednog branitelja, o vrlo lošoj brojnosti ljudstva, „tatinim sinovima“ koji izbjegavaju mobilizaciju, „gemišterskom ratovanju“ i brojnim dezerterima,  apeliraju tadašnji zapovjednik Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, brigadir Miljenko Lasić Mića i pukovnik  Željko Glasnović, zapovjednik Brigade 'Kralj Tomislav', piše Dnevni list.

Opširnije...

BIH PRED 'UNAZAĐIVANJEM' Francuska traži oštriji pristup prema proširenju EU

Francuska zahtijeva od zemalja članica Europske unije (EU) promjenu pristupa prema procesu proširenja, koja će se odraziti ne samo na zemlje koje su na čekanju, već i na zemlje koje su duboko u pristupnom procesu.

Opširnije...

Zašto je Nobel austrijskom piscu Peteru Hadkeu izazvao buru na Balkanu

Austrijanac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. No, ovakva odluka Komiteta za književnost Švedske akademije znanosti bila je povod burnih reakcija u BiH. No, reakcije se ne zaustavljaju samo u BiH, nego se proširuju i prema susjednoj Srbiji, do Kosova, a pristižu i iz cijelog svijeta.

Opširnije...

MI SMO TURSKA, MI SMO NATO ZEMLJA Erdogan prijeti Europi: "Ako operaciju proglasite invazijom, poslat ću vam 3,6 milijuna izbjeglica" (Željana Zovko, u inat, traži reakciju Vijeća sigurnosti)

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je Europi da će poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, ako njegov napad na Kurde u Siriji proglase invazijom. ''Hej, Europska unijo, saberi se. Ponavljam, ako ovu operaciju pokušate označiti kao invaziju, otvorit ćemo vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica u vašem smjeru'', rekao je Erdogan u svom obraćanju nakon napada turskih vojnih trupa na Kurde u sjeveroistočnoj Siriji, javlja Reuters.

Opširnije...

Poseban izvjestitelj UN-a kaže da BiH treba preuzeti državnu odgovornost prema migranitma - zar to nije licemjerno?

Poseban izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe González Morales po okončanju svoje misije u BiH na konferenciji za medije objavio je  izvješće o stanju ovog pitanja u BiH, ali i svojim zapažanjima. Kako se čini, izgleda da je problem migranatske krize na europskom tlu postao isključivo problem BiH koja se našla u 'neobranom grožđu' kao tranzicijska zemlja pod prijetnjom da cjelokupan teret migrantske krize bude na njenim leđima. Dok članice EU-a strogo kontroliraju svoje granice, pazeći da nelegalni migranti ne dođu u njihovu zemlju, licemjernom politikom želi ih se zadržati u BiH i, istodobno, bezobrazno pozivati BiH na odgovornost (!), uvjetujući i novčanu pomoć ispunjavanjem njihovih zahtjeva. Pod kritikama je i susjedna Republika Hrvatska koja također samo zakonito brani svoju državnu granicu od ilegalnih ulazaka.  Stoga je BiH svojevrstan branik granica EU-a koja istodobno i deklarativno ponavlja 'mantre' o humanosti, ljudskim pravima migranata, proziva BiH itd., dok istodobno te iste migrante, koji ne žele BiH već EU - ne želi kod sebe.

Opširnije...

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna