Potpisan sporazum o suradnji između HKD-a Napredak i Hrvatske uzdanice HUM

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić i potpredsjednik Vlatko Komljenović su u Središnjici Napretka  primili predstavnike Udruge Hrvatska uzdanica Mostar HUM. Predstavništvo je bilo u sastavu Srećko Boras predsjednik Udruge HUM, te Martin Raguž, Miroslav Arapović i Vlatko Filipović.


 

Tijekom sastanka govorilo se o Udruzi HUM, njenim postignućima i aktivnostima, te budućim projektima koje ova Udruga ima, ali i o vrijednostima i tradiciji koju ima HKD Napredak kako danas tako i kroz svojih 116 godina djelovanja.

Tijekom posjeta potpisan je sporazum o suradnji između HKD-a Napredak i Udruge HUM.

Ovim sporazumom Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Hrvatska uzdanica HUM iz Mostara, uspostavljaju suradnju na planu zajedničkog djelovanja u projektima od obostranog interesa, sukladno statutima i programskim načelima oba društva.
Prema sporazumu suradnja će se odnositi na konkretne projekte iz oblasti nacionalne kulture i povijesti Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i Republici Hrvatskoj, a posebno kroz film, kazališne predstave, izložbe, izdavaštvo, obilježavanje značajnih datuma i drugih oblika djelovanja.


Prof. dr. Franjo Topić kao predsjednik Napretka je osvrčući se na suradnju Udruga i potpisivanje sporazuma rekao:
„Nama je drago da smo potpisali još jedan sporazum sa Hrvatskom uzdanicom HUM iz Mostara, a što je je jedan od važnih detalja sporazuma između Mostara i Sarajeva, na što treba također gledati. Bitna značajka je upravo povezivanje, jer Napredak je uvijek povezivao, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u čitavom hrvatskom narodu. Napredak ima podružnice od Dubrovnika do Vancouvera. Nadamo se da će zajednički projekti biti i realizirani, jer inače Napredak je već puno toga realizirao. Očekujem da ćemo zajedno sa HUM-om u sinergiji i ovdje realizirati određene projekte".


U povodu potpisivanja Sporazuma između ove dvije značajne Udruge svoju izjavu je dao i predsjednik Udruge Hrvatska uzdanica Mostar HUM Srećko Boras koji je rekao:


„Evo danas se okupismo ovdje da višemjesečne dogovore, razgovore i planiranja okrunimo potpisom sporazuma o vrlo tijesnoj suradnji između Napretka i HUM-a iz Mostara što bi i nama, a i generalno trebalo značiti ne samo sinergija snage i uvezivanje na izradi budućih nego i simboliku prema svima ostalima što bi i kako bi se trebalo zajednički gurati projekte koje stoljetni Napredak forsira i na kojima se i mi želimo pridružiti. Ja se zahvaljujem još jednom i na povjerenju i na suglasnosti da se ovim sporazumom započne jedna nova era suradnje i želim sav uspjeh za ubuduće.“
 
Hrvatsko kulturno društvo Napredak od svog utemeljenja 1902. pa do danas postalo i ostalo stjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata, i mnogih drugih na ovim prostorima. Napretkovo je načelo njegovanje vlastite kulture u harmoniji s drugima.


S druge strane Hrvatska uzdanica Mostar – HUM je Udruga koja koja je svoj rad i svoje ima povezala kako sa brdom što se tako gordo nadvija nad Mostarom tako i sa humskom zemljom koja kasnije po Herceg Stjepanu dobi ime Hercegovina i napokon HUM je Hrvatska Uzdanica Mostar. Udruga HUM se po osnivanju vodila mišlju djelovanja na dobro grada Mostara i na dobro hrvatskog naroda.


Predsjednici prof. dr. Franjo Topić i Srećko Boras izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, te dogovorili i tijek budućih sastanaka i rad na značajnim projektima za obje udruge.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna