Komemoracija za poginule talijanske novinare i debata o slobodi informiranja

U petak, 26. siječnja, s početkom u 10 sati, u Mostaru će se održati komemoracija za trojicu poginuli novinara iz Italije koji su u Mostaru tijekom rata snimali dokumentarni film o mostarskoj djeci - žrtvama rata. Takođerr, ovim povodom organizira se i javna rasprava na temu slobode medija i informiranja.Veleposlanstvo Republike Italije u BiH i Misija OSCE-a u BiH iorganiziraju komemoraciju trojici novinara talijanske nacionalne televizije RAI, Mario Luchetta, Dario D'Angelo i Alessandro Ota, ubijenim granatom 28. siječnja 1994. u Mostaru, dok su snimali dokumentarni film o mostarskoj djeci žrtvama rata.

Ovaj događaj, prvi organiziran pod talijanskim predsjedavanjem OSCE-om u 2018. godini, održat će se u petak, 26. siječnja, i predviđa najprije javnu komemoraciju, a potom raspravu na temu slobode medija i informiranja.

U 10 sati veleposlanik Italije u BiH, Nj.E. Nicola Minasi, položit će vijenac na spomen-ploču trojici novinara (Ulica Braće Fejića br. 82A),  uz prisustvo Gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, Šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, veleposlanika Brucea Bertona, supruge poginulog novinara Alessandra Ote Milenke Ota, i zastupnika talijanskog Parlamenta Marca Bergonzija.

U 11 sati, u zgradi Gradske uprave grada Mostara - Vijećnici, nakon prikazivanja kratkog dokumentarnog filma RAI-ja o tri reportera i nekoliko kadrova koji su oni snimili u Mostaru na dan pogibije, održat će se otvorena rasprava na temu važnosti i uloge slobode informiranja.

Raspravu će voditi gospođa Ena Bavčić iz nevladine organizacije Civil Rights Defenders, a na panelu će govoriti Marko Divković, Predsjednik Udruženja/udruge BH Novinari, potom Mladen Bošnjak, ispred Udruženja Društvo novinara BiH te  Željka Šulc, glasnogovornica misije OSCE-a u BiH, nakon čega će slijediti diskusija s prisutnima u dvorani.

Diskusija je otvorena za sve građane koji žele u njoj sudjelovati, uključujući novinare, predstavnike medija, nevladinih organizacija, 'think tank', škola i predstavnika civilnog društva.

 

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna