Noć muzeja u Franjevačkom samostanu

Povodom manifestacije “Noć muzeja 2018.”, koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskoga društva, već tradicionalno obilježava još od 2005. godine, JP Parkovi, u suradnji s Franjevačkim samostanom sv. Ante Padovanskoga, poziva sve zainteresirane na besplatni posjet arheološkom Muzeju u petak, 26. siječnja 2018., u razdoblju od 10 do 24 sata.Prilikom posjeta bit će omogućena stručna pratnja. Istu večer u programu obilježavanja navedene manifestacije bit će održano predavanje fra Roberta Jolića o temi “Humački samostan i njegove kulturne ustanove”, koje će se održati u dvorani sv. Ante s početkom u 20 sati.

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju. Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina. Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika. Ovom prilikom možete posjetiti i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.     

 

 

 

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna