Sjednica Središnje uprave HKD Napredak u Kaknju

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak održala je u subotu 22. travnja 2017. godine u Župnome uredu u Kaknju svoju redovitu radnu sjednicu.Svoj posjet Kaknju Središnja je uprava započela razgledavanjem Župnoga ureda i crkve svetoga Petra i Pavla kroz koju je članove proveo predsjednik Napretkove kakanjske podružnice Josip Gujić. Gujić je ovom prilikom iskazao radost zbog dolaska članova Središnje uprave, u ime svoje podružnice izrazio zahvalnost na svim vidovima potpore koju Uprava pruža podružnici te istaknuo projekte koje Napredak u Kaknju ciljano i sustavno pokreće. Predsjednik HKD-a Napredak, prof. dr. Franjo Topić, u znak zahvale za doprinos Napretku darovao je Josipu Gujiću komplet izdanja objavljenih u nakladi Društva.

Na dnevnom redu radnog dijela sjednice našle su se brojne točke. Krenulo se s pregledom financijskog izvješća za 2016. godinu te je utvrđeno kako Napredak, unatoč brojnim poteškoćama i opstrukcijama, ipak pozitivno posluje. Konstatirano je, međutim, kako se financijska potpora Federacije BiH nacionalnim kulturnim društvima sustavno smanjuje što bi u perspektivi moglo predstavljati velik i ozbiljan problem.

Odlučeno je i da se podružnici u Usori dodjeli financijska potpora za organizaciju dvadeset i sedmih po redu Dana hrvatske kulture u Usori koji će ove godine trajati šest dana, od 8. do 13. lipnja. Također je odlučeno i da se podružnici u Busovači u povodu njezine 110. obljetnice postojanja pruži potpora u kandidaturi za Grb Općine Busovačka kao najveće priznanje zaslužnim pojedincima i institucijama.

Podneseno je izvješće i o uskrsnim manifestacijama u organizaciji Središnjice u Sarajevu, ali i podružnice diljem BiH, od Jajca i Zenice, pa sve do Bugojna i Mostara. Središnja uprava je ovom prigodom izrazila svoju punu potporu Ljetnoj akademiji njemačkog jezika u Beču od 6. do 26. kolovoza koju tradicionalno organizira glavna podružnica u Beču te je istaknuto kako će Središnja uprava, kao i svake godine dosad, biti partner bečkoj podružnici u tom projektu, uz naglasak kako Akademija jednako treba biti otvorena i srednjoškolcima i studentima te će Uprava svakako nastojati očuvati tu praksu.

Povodom nedavnih grubih napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na biskupa banjalučkog msgr. Franju Komaricu, Središnja uprava Napretka je odlučila u potpunosti stati iza biskupa Komarice, dati mu svoju podršku te će se uskoro o svemu i javno oglasiti.

Na koncu sjednice, najavljena su i dva velika događaja kojima je Napredak organizator ili suorganizator. Najprije se 23. svibnja u Sarajevu održava snimanje serijala „Lijepom našom – mostovi kultura”, u čemu će Napredak sudjelovati kao suorganizator, a nakon toga, koncem kolovoza, slijedi Konferencija mladih u Tuzli gdje je Napredak organizator.

Na koncu svog programa u Kaknju, predsjednik Društva prof. dr. Franjo Topić i članovi Središnje uprave posjetili su Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci gdje su se susreli i s gvardijanom samostana fra Željkom Brkićem.

/Republikainfo.com/
                              

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna