Počinje Mostarska liska 2017: Smijehom do slobode!

Vizualni identitet ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji će se u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru održati od 22. do 29. travnja, zadržao je svoj prepoznatljivi identitet – pticu lisku i Stari most. Ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina, uz poruku: “Smijehom do slobode”!“Nama je ostala još jedina mogućnost da se smijemo pojavama i stvarima oko sebe. Dok god imamo mogućnost smijeha, mi smo slobodni! Kad se prestanemo smijati, kad izgubimo želju da se nasmijemo i sebi i našoj stvarnosti i ljudima i pojavama oko nas, onda se pogotovo trebamo zabrinuti za stanje našeg duha i svijesti. A time i ovo društvo”, kaže Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar i izbornik ovogodišnjeg festivala.

U konkurenciji festivala je ukupno osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala, u čast nagrađenih.

O najboljim predstava odlučuje stručni ocjenjivački sud: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I ocjenjivački sud medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić.

U ocjenjivačkom sudu publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Nagrade

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni ocjenjivački sud, i to: Veliku lisku - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Festival se održava od 22. – 29. 4., a sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Liskaluci, duh, komedija – može li bolje? Dođite da se smijemo!

Program

-    “Gospođa ministarka”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),
-    “Malo blago”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);
-    “Jedan sluga, dva gospodara”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),
-    “Zbunjoza” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
-    “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića, TheArto - Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
-    “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.); 
-    “Odumiranje međeda”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
-    “Stari klovni”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

Ulaznice

Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM.  Prodaja se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Komentari:

No comment.

Krive drine

Top teme

Trach

Promo

Kolumna