I 15 godina poslije, njena smrt obavijena je velom tajni

Tragedija koja se dogodila prije punih 15 godina, u kojoj je život izgubila princeza od Walesa, uzdrmala je cijeli svijet.Lady Di bila je nekonvencionalna princeza koja je šokirala svijet izjavama poput one da 'biti princeza nije onako kako je zamišljala'. Iskrena i otvorena, osvojila je simpatije mnogih, ali i navukla na sebe bijes kraljevske obitelji.

Otvoreno je progovorila o tome da je nesretna u braku, kao i o suprugovoj nevjeri. Princ Charles, naime, princezu je prevario već na medenom mjesecu s dugogodišnjom ljubavnicom Camillom Parker Bowles koju je naposlijetku i oženio.

Lady Di živjela je za svoje sinove i humanitarni rad

Diana je svoj život posvetila sinovima, koje je često odgajala mimo kraljevskog protokola, ali i humanitarnom radu. Njen stariji sin, princ William, izjavio je kako mu je teško palo što njegova majka nije imala priliku prisustvovati njegovu vjenčanju i upoznati njegovu sadašnju suprugu, Kate Middleton, koja osjeća isto. Princ William žali što njegova majka nikad nije upoznala njegovu suprugu Kate Middleton

Nagađa se da se kraljevska obitelj urotila protiv nje jer se nakon razvoda počela ponašati slobodnije i medijima servirati bračne probleme na pladnju. Unatoč dvjema službenim istragama nakon njene pogiblje u Parizu koja se svijetu prikazala kao automobilska nesreća, do danas je ostalo nerazjašnjeno tko su bili motoristi koji su ušli u tunel u kojem se nesreća dogodila, tko je vozio auto koji je zasmetao automobilu u kojem je bila Lady Di s ljubavnkom Dodijem Al-Fayedom te zašto je vozilu hitne pomoći trebalo 37 minuta da stigne ne mjesto nesreće i time zapečati sudbinu nikad prežaljenoj 'Princezi srca', kako su je od milja zvali.

Kontroverzni dokumentarac Keitha Allena 'Unlawful Killing' podržava teoriju urote iza koje stoji kraljevska obitelj koja je bila u dosluhu s policijom, sudovima, francuskim mrtvozornikom i vladom, a ovih se dana snima i film 'Caught in Flight' na istu temu, s Naomi Watts u glavnoj ulozi.

Bila je velika humanitarka. Posjećivala je bolnice i njegovala bolesnike, nastojala smanjiti diskriminaciju osoba oboljelih od AIDS-a i zauzimala se za uklanjanje mina.

Princeza Diana je 8. kolovoza 1997. godine došla u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini i susrela se sa žrtvama mina. Njen osmijeh ulio je vjeru onima koji su predavali životne bitke.
Skromna "princeza naroda", kako su je zvali, nije željela sastanke s političarima, nije željela crvene tepihe i ogromnu policijsku pratnju.

Željela je posjetiti žrtve mina u BiH, razgovarati s njima, uliti im optimizam, dati snage da nastave živjeti. U Bosni i Hercegovini je po završetku rata ostalo desetine tisuća minskih polja. Najmanje 70 osoba mjesečno bile su žrtve mina, u vrijeme kada je Lady Di dolazila. Odmah po dolasku u Sarajevo zaputila se u Tuzlu i Gračanicu gdje se susrela sa žrtvama mina.


Tijekom trodnevnog boravka u našoj zemlji išla je od sela do sela i razgovarala sa žrtvama mina i njihovim porodicama.

"Princeza naroda" te godine unijela je radost u mnogo domova. Bosna i Hercegovina je njenim dolaskom bila u središtu svjetske pozornosti. Diana je ukazala svijetu da maloj, napaćenoj zemlji na Balkanu treba pomoć kako bi očistili površinu od mina.

Posjet BiH bio je i posljednji njen angažman kao članice organizacije Landmine Survivors Network - dvadeset dana nakon odlaska iz BiH princeza Diana i njen ljubavnik Dodi Al Fayed poginuli su u prometnoj nesreći. 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna