Jesen i zima u Tuškancu

Tuškanac predstavlja korejske, japanske, iberoameričke, talijanske i hrvatske filmove, a nudi i prave poslastice: kultni 'Berlin Alexanderplatz' i filmove o Winnetouu!

 

Nova sezona kina Tuškana‎c zapo‪čet će 24. rujna ciklusom suvremenog korejskog filma. Prošlogodišnji korejski ciklus bio je orijentiran na mainstream produkciju. Ovogodišnji izbor pak predstavlja posve drukčiju koncepciju, a film 'Do posljednjeg daha' kruna je ciklusa čiji se, u nas dosad nepravedno ignorirani, autor Ik-joon može staviti rame uz rame s velikim korejskim sineastima poput Bong Joon-hoa ('Majka') i Lee Chang-donga ('Poezija').

Početkom listopada slijedi još jedan izbor iz japanske kinematografije, a počinje filmom 'Legenda o Genjiju' koji je bio u konkurenciji festivala u Cannesu 1952. godine, a režirao ga je Kôzaburô Yoshimura. Scenarist je legenda japanskoga filma Kaneto Shindô, a priču je napisao prema istoimenom romanu književnice Murasaki Shikibu napisanu prije 1000 godina. Riječ je o prvom romanu u povijesti svjetske literature.

Onda slijedi nekoliko zanimljivih filmova iz serije o Winnetouu /naslovna/ gdje hrvatski krajolici glume Divlji zapad. 'Must see' za ljubitelje francuskog filma i za sve filmofile dva su ciklusa filmova Alaina Resnaisa i Oliviera Assayasa.

U studenome slijedi tradicionalni ciklus iberoameričkog filma, s deset suvremenih filmova iz Portugala, Španjolske, Brazila, Čilea i Argentine. I ove će godine na programu biti nekoliko novih filmova iz susjedne nam talijanske kinematografije.

Nekoliko vikenda u suradnji s Hrvatskom kinotekom bit će posvećeno hrvatskome filmu, a poslastica za one najzainteresiranije i najupornije bit će kultna serija 'Berlin Alexanderplatz', s tim da će uloge domaćina i voditelja preuzeti Bruno Kragić i Živorad Tomić.

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna