PONOS HERCEGOVINE Ferdinand Zovko obilježio 50 godina karijere

Svjetski poznati hercegovački bariton i jedini operni pjevač iz Hercegovine, koncertom u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, obilježio je 50 godina umjetničkog djelovanja.

 

Ovaj nadasve značajnu obljetnicu uveličali su i proslavljena nacionalna prvakinja HNK Zagreb Dubravka Šeparović, koja gostuje po svim gradovima Europe, Sopranistica Dubravka Hilj koja je otpjevala dvije arije, kao i Nino Stojić – bariton i Mirjan Bukmir – tenor, a program je vodila Alma Obad, književnica i savjetnica za kulturu Grada Mostara. Bila je to prekrasna večer opere, operete i opernih arija na oduševljenje i zadovoljstvo svih prisutnih, ali i na ponos jer Hercegovina ima tako velikog umjetnika.

Organizacija ovog značajnog jubileja preuzelo je Ministarstvo  prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i Grad Mostar, tako šaljući poruku da su prepoznali značaj proslavljenog hercegovčkog umjetnika, nekadašnjeg
prvaka Osiječke Opere, koji je gostovao u svim opernim kućama bivše Jugoslavije kao i diljem svijeta i u svojoj karijeri darovao više od 160 humanitarnih koncerata.

 

 

Riječi zahvalnosti i poštovanja Zovki su izrazili mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, dr. sc. Rašid Hadžović, a prigodnim riječima prisutnima u dvorani obratio se i mostarski odvjetnik Jospi Muselimović. Gradonačelnik Bešlić je, uručujući mu poklon od Grada Mostara, zahvalio Zovki na promociji Hercegovine u svijetu te čestitao na njegovom umjetničkim postignućima.

Ferdinand Zovko je nakon povratka u rodni Čerin kod Čitluka utemeljio prvu glazbenu školu na ovim prostorima s čak pet odjela - violina, violončelo, gitara, glasovir, flauta. Ova škola nazivana je hercegovačkim čudom i bila je tema mnogih medija - kako se u malom, krševitom selu, djeca od ranih nogu njeguju, obrazuju i podučavaju ljubavi prema umjetnošću, a pjev cvrčaka prekidaju zvuci violine, glasovira, flaute...

No, nakon što su njegova umjetnička postignuća kao i darovi društvu ignorirana od nepoznavatelja umjetnosti, jer kako se čini, njegov uspjeh postignut mukotrpnim radom i talentom mnogi mu "nisu oprostili", Zovko je karijeru u solo pjevanju nastavio u mostarskom Pavarotti Centru.

 


Sam Zovko je u intervjuu danom za Dnevni list kazao da bi, kada bi se ponovno rodio, unatoč svim problemima, ponovno bih izabrao isto. "Glazba je umjetnost, oplemenjuje dušu čovjeka, čini ga sretnim i zadovoljnim. Svim mladim ljudima savjetujem  da se počnu baviti bilo kojom vrstom umjetnosti. Ako ništa, radi opće kulture", kaza je Zovko.

Umirovljeničke dane ovaj proslavljeni bariton provodi u Čerinu, često putujući do dijela obitelju u Zagrebu i Dubrovniku.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna