Turnejom po BiH Ansambl Lado obilježit će 70. rođendan

U petak 16. studenoga, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, tradicionalnim je rođendanskim koncertom pod nazivom Antologija II, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO  proslavio je svoj 69. rođendan. Na tom koncertu Ansambl LADO ugostio je gradonačelnike i načelnike gradova domaćina u BiH koji će u 2019. godini za vrijeme svoje turneje Lado posjetiti u njihovim mjestima.Naime, samo tjedan dana ranije predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak zajedno sa Vladimirom Kurajom, predstavnikom Ansambla Lado i tvrtke Kolo V & S d.o.o., posjetili su općine Žepče i Vitez gdje su ih ljubazni domaćini upoznali sa situacijom u svojim općinama. Tom prigodom izrazili su želju da ih u narednoj godini posjeti Ansambl Lado.

Rođendanski koncert Lada bio je dobar povod i prilika kako bi se bolje upoznali i odredili termine koncerata. Na sastanku u Zagrebu okupili su se: Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Mato Zovko, načelnik općine Žepče, Tomislav Bošnjak-Matić, načelnik općine Vitez, Ilija Barišić, načelnik Službe za opću upravu i drštvene djelatnosti općine Žepče, Edin Jahić, direktor Turističke zajednice Tuzle, Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzle, Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak – Podružnica Tuzla, Slavica Mijić-Lukač, voditeljica Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik NKC-a, Goran Štrbac, član Uprave NKC, Vladimir Kuraja, direktor Kolo V & S d.o.o., Ina Kostelac, voditeljica Lada za međunarodne odnose, te  Toma Petrović u ime pokrovitelja Skupštine Grada Zagreba i Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Dogovoreno je da će svoju sedamdesetu godišnjicu djelovanja Ansambl Lado u 2019. godini obilježiti velikom turnejom po Bosni i Hercegovini gdje će se predstaviti  programom pod nazivom NEKA SJAJI SUNCE SVIMA  DI JOŠ NAŠEG RODA IMA – Hrvatska tradicijska kultura izvan matice Domovine.

 Program čine Folklorni običaji Hrvata: Bosne i Hercegovine, Bunjevačkih Hrvata – Vojvodina, Gradiščanskih Hrvata – Austrija, Moliških Hrvata – Italija, Hrvata Boke Kotorske – Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha – Mađarska te ostalih Hrvata u dijaspori.

Autori tog programa su naši poznati etnokoreolozi i etnomuzikolozi: dr. Ivan Ivančan, Miroslav Šilić, Stjepan Perko, Vladimir Kuraja, Andrija Ivančan i ostali. Glazbene obrade potpisuju: Marijan Makar i drugi.

Program će biti praizveden svibanj/lipanj 2019. u  Zagrebu povodom 70. obljetnice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i tvrtka Kolo V&S d.o.o. organiziraju gostovanje u Bosni i Hercegovini gdje je predviđen nastup u šest gradova (Jajce, Bugojno, Vitez, Žepče, Tuzla i Sarajevo) od 2. do 8. lipnja 2019. Također je  planirano obići gradove i općine u Hercegovini (Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški te moguće i  gradove: Livno, Kupres, Odžak i Usora).

Pokroviteljstvo ovog projekta preuzeo je gospodin Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

Za pomoć u realizaciji ovog, hvale vrijednog projekta, zatražena je od Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine i Hrvatske matice iseljenika.

Ovaj projekt će pomoći naši gradovi domaćini koncerata i gospodarstvenici tih gradova kao i neki gospodarstvenici Hrvatske, ali  i veliki  gospodarski sustavi u Hrvatskoj. Cjelokupnu realizaciju ovog projekta preuzeo je Napretkov kulturni centar u Zagrebu./republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna