Harvey Weinstein se predao policiji u New Yorku: optužen je za silovanje

Do njegove predaje pravosuđu došlo je nakon pokretanja istrage o optužbama za seksualno napastovanje brojnih glumica i zaposlenica njegove producentske kuće. On tvrdi da nije učinio ništa protiv njihove volje.Protiv filmskog producenta Harveyja Weinsteina, kojeg su deseci žena optužili za spolno zlostavljanje, podignuta je optužnica u petak u New Yorku za silovanje i za spolno zlostavljanje.

Weinstein (66) je oko 7.30 sati po lokanom vremenu stigao u policijsku stanicu na jugu Manhattana, nedaleko od mjesta gdje je jedno vrijeme imao ured i od njegove kuće u Greenwich Villageu.

Ispred zgrade ga je dočekalo nekoliko desetaka kamera i novinara svjetskih medija, ali nije dao nikakvu izjavu.

Njujorška policija je nedugo nakon toga priopćila da je optužen za silovanje i za spolno zlostavljanje dviju žena, ali nije navela druge pojedinosti.

Nakon policijske obrade Weinstein je u pratnji policije oko 9:15 sati (15:15 sati) došao na sud, objavio je ured državnog tužitelja. Po pisanju nekih medija, za spolno zlostavljanje optužuje ga Lucia Evans, koja je jednom javno posvjedočila da ju je Weinstein 2004. prisilio na oralni seks.

O optužbi za silovanje zasad nema nikakvih informacija.

Weinstein je nakon podizanja optužnice pušten na slobodu uz jamčevinu od milijun dolara, obvezu nošenja elektroničke narukvice i predavanja putovnice, javlja AFP.

Uvjeti njegova puštanja na slobodu utvrđeni su na kratkom saslušanju pred sucem na Manhattanu, na temelju dogovora koji su prethodno postigli državni tužitelj Manhattana i njegov odvjetnik Ben Brafman.

Izvješća o Weinsteinovu nasilju nad ženama pokrenula su lavinu sličnih optužbi protiv drugih holivudskih zvijezda, televizijskih novinara i drugih moćnih ljudi. Mnogi od njih su otpušteni ili su dali ostavku.

Bujica optužbi potaknula je pokret MeToo, kojem su se pridružile žene iz svih grana industrije koje su iskusile seksualno uznemiravanje ili napastovanje na poslu. S druge strane, Weinstein tvrdi da nije učinio ništa na što nisu dragovoljno pristale žene koje ga danas tuže.


(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna