Novi serijal National Geographica "Neobičan planet"

Elitna grupa astronauta priča neočekivanu i dosad nikad ispričanu priču o Zemlji snimanu na više od 1,4 milijuna kilometara, u 45 zemalja, na šest kontinenata i u svemiruNational Geographic, cijenjeni filmaš Darren Aronofsky (Majka!, Crni labud, Rekvijem za snove) i dobitnica brojnih nagrada, producentica Jane Root (Amerika: Priča o nama, Osamdesete: Desetljeće koje nas je obilježilo), otkrivaju izvanrednu priču o našem planetu u serijalu Neobičan planet.

S premijerom 25. ožujka u 20:55 h na National Geograficu, ova serija od deset epizoda koju vodi glumac nominiran za nagradu Oscar, Will Smith (Ali, Potraga za srećom, Ljudi u crnom I, II, III), istražuje krhkost i čuda planeta Zemlje, tog neobično ugođenog planeta u surovom svemiru.

Serijal Neobičan planet spaja prepoznatljivi Aranofskyjev stil i Rootine dojmljive pripovjedačke sposobnosti. To je vizualno putovanje koje prelazi iz mikroskopske na kozmičku razinu i otkriva naš planet kroz izvanzemaljsku leću.

Serijal istražuje neka od pitanja koja mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo: Zašto je Zemlja jedini planet (za koji znamo) na kojem je moguć život? Koliko su krhki savršeno ugođeni sustavi koji održavaju ovaj živi planet? Koje su najveće prijetnje okolišu i ljudskom postojanju na Zemlji? Jesmo li sami i odakle smo došli? Zar zbilja nigdje nije kao kod kuće?

Smith razmišlja o tim pitanjima i vodi gledatelje na dosad neviđeno istraživanje koje obuhvaća sva osjetila uz potporu elitne grupe od osam astronauta koji nam otkrivaju svoje jedinstvene perspektive i prenose osobna sjećanja na planet koji su vidjeli izdaleka.

„Kad ste u svemiru, 400 km iznad našeg planeta, vidite svijet na potpuno novi način“, kaže bivša astronautica Nicole Stott. Bivši astronaut Leland Melvin dodaje: „A upravo ta nova perspektiva povezanosti sa svima i svačime poruka je koju želimo donijeti natrag na planet.”

„U serijalu Neobičan planet stvaramo vizualnu bibliju tako što povezujemo sve - astronomiju, antropologiju, biologiju, kemiju i fiziku - kako bismo otkrili Zemlju iz svemira kao nevjerojatan skup funkcionalnih sustava”, govori Darren Aronofsky koji je osobno surađivao s astronautom Europske svemirske agencije (ESA) Paolom Nespolijem kako bi snimio ekskluzivne snimke s NASA-inom rekorderkom Peggy Whitson za vrijeme njezine misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

„Ovo je epska serija. Snima se na šest kontinenata i u 45 zemalja, kao i u izvanrednom pristupu Međunarodnoj svemirskoj postaji”, kaže Jane Root, izvršna direktorica i osnivačica tvrtke Nutopia. „Kako bismo sagledali najširu sliku, priča i inovativna tehnologija snimanja vodi gledatelje kroz nepoznate lokacije prepune kozmičkih makrosnimaka i zadivljujućih, ekstremnih paradoksa.”

Zemlja je gusto popunjeni mjehur života u crnini svemira, a to su omogućile dinamične sile i slučajnosti koje će ova serija otkriti. Svaka epizoda otkriva fascinantne činjenice s temama koje nas tjeraju da ponovno razmislimo o onom što znamo o planetu. Na primjer, polovica kisika koji održava život na Zemlji dolazi od jednostaničnog fitoplanktona stotinu puta manjeg od glave pribadače, a naše kamere odlaze ravno do izvora. Sam naslov serijala Neobičan planet izveden je iz zamršenih, ugođenih i savršeno prilagodljivih sposobnosti našeg planeta da održi život.

Kako bismo ispričali cijelu priču o našem planetu, produkcija serijala Neobičan planet trajala je više od dvije godine i odvijala se na 195 lokacija sa 139 snimanja. Prikupljene su snimke od kojih bi se mogao prikazati 22-godišnji filmski maraton. Snimateljske ekipe pokrile su cijeli spektar aktivnosti, uključujući i ove:

•    Prvo snimanje i ekskluzivan pristup: Ekipe serijala Neobičan planet bile su prvi stranci koji su snimali slavlje Magha Puju u tajlandskom hramu Wat Phra Dhammakaya, a dobile su i ekskluzivno pravo snimanja u špilji Actun Tunichil Muknal, domu poznate kristalne djevice i mjestu na kojem je snimanje godinama bilo zabranjeno.
•    Snimanje pri velikim brzinama: Serija je prikazala velike brzine u svemiru i na Zemlji snimanjem mlaznog lovca F15E Strike Eagle koji pokušava pratiti sjenu nedavne potpune pomrčine Sunca. Produkcija je snimala i u svemiru, pri maksimalnim brzinama Međunarodne svemirske postaje većima od 28.000 kilometara na sat.
•    Nepregledne dubine i vrtoglave visine: Kako bismo u potpunosti shvatili ovaj fenomenalni planet, kamere su snimile njegove oprečnosti. Špilja Lechuguilla u Novom Meksiku nevjerojatna je tajna koja se nalazi 489 kilometara u podzemlju i otkriva tajne majke Zemlje. S druge strane spektra, na Međunarodnoj svemirskoj postaji u orbiti od 370 do 460 km iznad Zemlje, astronauti otkrivaju perspektivu koju možete doživjeti samo na tim vrtoglavim visinama.
•    Od najmanjih do najvećih oblika života: Postojanje dolazi u različitim oblicima, od mikroskopskih cijanobakterija do divovskog plavetnog kita, i igra ključnu ulogu u održavanju našeg čudesnog planeta nastanjivim.
•    Ekstremne lokacije: Produkcija je putovala u ekstreme, od jednog od najhladnijih mjesta na svijetu, Kangiqsujuaqa u Kanadi, do najvrućeg mjesta na planetu, depresije Danakil u Etiopiji, i otkrila neke od najizdržljivijih oblika života na planetu. Nakon toga odlazimo na jug, u Kasanku u Zambiji, gdje počinje najveća migracija sisavaca na svijetu. Stručnjaci objašnjavaju bitnu ulogu goleme kolonije šišmiša u održavanju ekosustava širenjem svog izmeta.

Svaka jednosatna epizoda istražuje monumentalne događaje: postanak, kozmičko nasilje, ciklus života i smrti, ljudsku inteligenciju i izvanzemaljski život, žrtvovanje, kisik, preživljavanje i uništenje, način na koji je planet oblikovao život i način na koji je život oblikovao planet. Ovo su astronauti koji vode putovanje kroz svaku epizodu:

●    Chris Hadfield – Prvi kanadski astronaut koji je zapovijedao Međunarodnom svemirskom postajom i jedini Kanađanin koji se ukrcao na rusku svemirsku postaju Mir u orbiti. Hadfield je triput napustio Zemlju i u svemiru je proveo ukupno 166 dana.
●    Jeff Hoffman – Ovaj astronom i bivši astronaut iz Brooklyna prešao je 34 milijuna kilometara u svemiru. Pet je puta letio u svemir, a jedan od tih letova bio je prva misija na svemirski teleskop Hubble.
●    Mae Jemison – Bivša astronautkinja Jemison nedavno je proslavila 25. godišnjicu svoje misije u svemir u letjelici Endeavour kojom je postala prva crnkinja u svemiru.
●    Jerry Linenger – Bivši astronaut Linenger, koji je preživio najgori požar ikad zabilježen na svemirskoj letjelici u orbiti, proveo je gotovo pet mjeseci na ruskoj svemirskoj stanici Mir i samo na toj misiji prešao je više od 80 milijuna kilometara.
●    Mike Massimino – Bivši astronaut Massimino prva je osoba koja je poslala tweet iz svemira. Letio je u dvije misije kojima je cilj bio popravak svemirskog teleskopa Hubble.
●    Leland Melvin – Jedini igrač NFL-a koji je bio u svemiru. Bivši astronaut Melvin dvaput je odletio u svemir i ondje je proveo više od 565 sati.
●    Nicole Stott – Poznata kao „astronautkinja umjetnica”, bivša astronautkinja i akvanautkinja Stott bila je prvi astronaut koji je slikao u svemiru, provela je 104 dana u svemiru i gotovo tri tjedna u podvodnom naselju Aquarius.
●    Peggy Whitson – Astronautkinja Whitson upravo je završila svoje treće putovanje u svemir i postavila je rekord NASA-e za najviše provedenih dana u svemiru – 665

„Mi astronauti riskirali smo svoje živote kako bismo unaprijedili naše znanje o svemu većem od nas i jasnije iskusili svijet”, objašnjava Chris Hadfield dok govori o svojim misijama u svemir i očekivanjima vezanima uz seriju. „Zbilja bih volio da svatko može vidjeti svijet na način na koji sam ga ja imao priliku vidjeti", kaže Chris Hadfield. „Sad to možete učiniti.”(Izvor: mojtv.hr)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna