Završeno Mostarsko proljeće 2017.

Koncertom Jacquesa Houdeka završena je ovogodišnja dvomjesečna manifestacija Mostarsko proljeće 2017. 'XIX Dani matice hrvatske',  koja se odvijala pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.I ove godine, Matica hrvatska Mostar poklonicima je umjetničkih nadahnuća omogućila istinski užitak u 20-tak kazališnih, glazbeno-scenskih, likovnih, književnih i dječjih programa.

Podsjetimo, ovogodišnji Matičini Dani počeli su predstavom Mire Gavrana „Pivo“ u izvedbi Teatra Gavran, uslijedile su kazališne poslastice: Ostavljam te – u izvedbi HNK Zadar, Kaos iza kulisa – Zorin dom iz Karlovca, Zmaj – u izvedbi Kerempuha, Nije bila Peta, bila je deveta, u izvedbi ZGK Komedija koja je na Proljeće donijela i prpošnu Kneginju čardaša, svevremensku operetu E. Kalmana.

Ksenija Prohaska pjevala je i govorila najljepše Lorcine, Marquesove, Nerudine stihove.
Pijanist Ivan Galić predstavio se u programu Mladi talenti na Danima Matice, HNK Mostar premijerno je izvelo Brešanova „Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Tradicionalno, i ove godine na Matičino Proljeće stiglo je i banjalučko NP RS-a s kultnom predstavom Dušana Kovačevića „Mrešćenja šarana“, a posebna poslastica bila je Tijardovićeva čuvena „Mala Floramye“ koja je i ovaj put u Mostar donijela poseban štih Mediterana i duh staroga Splita.

 Ljubitelji književnih nadahnuća mogli su uživati u nadasve zanimljivom druženju s Julijanom Matanović, a likovnosti – u odličnoj izložbi „Orijentalizacija“ Matka Vekića te onoj Emila Čolića Bobanovića, priređenoj u Galeriji Aluminij.

Ne smijemo zaboraviti ni već tradicionalnu likovnu koloniju Krešimir Ledić, u sklopu koje je priređena i likovna i literarna radionica za one najmlađe. Kojima je, ponajprije, bio namijenjen i balet „Palčica“, rađen po poznatoj Andersenovoj bajci, a u izvedbi Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Dječica mostarskih osnovnih škola družila su se s omiljenim pjesnikom iz školske lektire i čitanki – Šimom Ešićem.

„Na kraju još jednoga Mostarskog proljeća, mogu samo reći – hvala svima koji su pomogli da i ove godine uspješno iznesemo jedan ovako zahtjevan projekt. Hvala Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, hvala svim našim sponzorima i pokroviteljima, hvala županu Zlatku Ževrnji i gradonačelniku Milanu Bandiću što su nam omogućili izvedbe Mala Floramye i Kneginje čardaša ovdje u Mostaru, hvala dr. Nevenku Hercegu, ministrici Zori Dujmović, svim dobrim ljudima koji podržavaju našu Maticu“, kazala je predsjednica MH Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić.

 A Matica hrvatska u Mostaru već kreće u pripremu idućega, jubilarnog 20. Mostarskog proljeća. Predaha nema.

U povodu ove obljetnice priprema se i posebna monografija koja će provesti kroz sve velike događaje, osobe i trenutke koji su obilježili ovu manifestaciju, od dana kada je iza nje stao pokojni maestro Vjekoslav Šutej, njezin dugogodišnji umjetnički ravnatelj, pa do danas.

Godine prolaze, a u ljetopisu Matičin Dana ostaju imena stotina programa, tisuća umjetnika i stotina ansambala koji su svojim izvedbama počastili grad na Neretvi. U njegovo najljepše doba godine u kojemu se događa i proljeće istinske umjetnosti i kulture.

 

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna