"Moonlight" osvojio Oscara za najbolji film nakon najveće greške u povijesti

Na 89. dodjeli Oscara bilo je poprilično uzbudljivo, barem pri kraju. "La La Land" osvojio je šest, a "Moonlight" tri Oscara.Filmski rasplet na kraju 89. dodjele Oscara. "La La Land" je proglašen filmom godine, a nakon što su se producenti već zahvalili, shvatili su da je u pitanju greška.

Naime, Warren Beatty krivo je pročitao ime dobitnika te je na kraju Oscara za najbolji film osvojio "Moonlight".

Oscara za najbolju režiju osvojio je Damien Chazelle i postao najmlađi redatelj u povijesti koji je osvojio Oscara. Dobio ga je za film "La La Land".

"Ovo je velika čast! Hvala svim nominiranim redateljima jer su me inspirirali svojim radom. Hvala mojim ljudima u timu. Hvala roditeljima i sestri, hvala što ste vjerovali u mene. I na kraju, hvala Oliviji, mojoj ljubavi koja je ovo podijelila sa mnom", rekao je Chazelle.

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Casey Affleck za ulogu u filmu "Manchester by the Sea". "Ovo mi puno znači, hvala vam. Jedan od prvih ljudi koji me naučio kako se glumi jest Denzel Washington i prvi put sam ga večeras upoznao. Hvala vam. Htio bi nešto više i značajnije reći, ovo mi puno znači. Hvala Mattu Damonu, majci i ocu, mnogim ljudima. Ben, volim te", poručio je Affleck.

Najboljim filmom izvan engleskog govornog područja proglašen je iranski film "The Salesman". Značajan je i stoga što se pobjednik Asghar Fahri nije pojavio na dodjeli, prozvavši Donalda Trumpa zbog uvođenja zabrane ulaska muslimana u SAD. "Čast nam je osvojiti ovu vrijednu nagradu po drugi puta. Nisam došao na dodjelu iz poštovanja prema državljanima moje zemlje i ostalih šest zemalja čijim stanovnicima je zabranjen ulazak u Ameriku", poslao je u izjavu Fahri.

Britanski film "Bijele kacige" osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film, dok je najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film "Pjevaj".

"Zootopia" je dobila Oscara za najbolji animirani film, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "O.J.: Made in America".

 Animirani film "Knjiga o džungli" osvojio je Oscara za najbolje vizualne efekte, dok je John Gilbert osvojio Oscara za najbolju montažu u filmu "Greben spašenih".

Hvaljeni "La La Land" Oscare osvojio u šest kategorija, a "Moonlight" u tri kategorije. Viđeniji uspjeh ostvario je i "Manchester by the Sea".

Oscar za najbolji scenarij otišao je u ruke Kennetha Lonergana, za film "Manchester by the Sea". "Hvala Matt Damon, hvala Casey Affleck, Michele Williams", između ostalog je zahvalio Kenneth. Nagradu je posvetio i svojoj supruzi, majci, očuhu, ocu...

Najbolji scenarij prema predlošku otišao je, pak, u ruke scenaristima filma "Moonlight".


Najbolji film - Moonlight
Najbolji redatelj - Damien Chazelle
Najbolja muška uloga - Casey Affleck
Najbolja ženska uloga - Emma Stone
Najbolja muška sporedna uloga - Mahershala Ali
'Najbolja ženska sporedna uloga - Viola Davis


Popis svih dobitnika možete pročitati OVDJE.


(Izvor: gencije/Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Narod je izabrao

Top teme

Trach

Promo

Kolumna