Narod u Federaciji, Fadil u Švicarskoj

  Federalna Vlada u protekle 4 godine sve je riješila, a ako ju isti ljudi nastave voditi i naredne 4 godine Federacija će biti mala Švicarska.

 

 

Piše: Kristina S. Perić/Republikainfo.com

 

 

Riješili su umirovljenike, reče Fadil.

371 minimalna je mirovina u Federaciji. To jeste mrvicu više nego je bilo prije ove Vlade, no Fadile to je i dalje premalo. Samo režija na mjesečnoj razini je tristotinjak maraka, i Fadile oprosti, ali što je tu riješeno. Pridodali ste umirovljenicima dvije vreće brašna na minimalnu mirovinu. To jeste minimalan napredak. Ali ništa nije riješeno. Ako mislite da jeste isplatite sami sebi 371 marku i probajte živjeti 30 dana.

 

Dalje.

 

„Moramo početi rješavati pitanje mladih. U tom pogledu čak se razmišlja i predloženo je koalicijskim partnerima da ukinemo neka ministarstva, recimo obrazovanja i trgovina, kako bismo napravili mjesto za ministarstvo za obitelj i mlade. Moramo se početi baviti našom djecom, zaustaviti njihov odlazak, rješavati pitanje stanovanja“, reče Fadil.

 

Ali premijeru zašto baš na kraju mandata, dok priželjkujete još jedan se počinjete baviti našom djecom. Egzodus nije baš od jučer. U Federaciji je skoro 22 osoba završilo faklutet a nema posao. Samo u HNŽ-u je nezaposleno skoro 13 tisuća osoba starosti od 20 do 39 godina. Pogledajte tabelu „čekanje posla“. Primjerice, u HNŽ-u preko 9 godina posao čeka 8311 osoba. Fadile oprosti, ali 'ko zna koliko će ih čekati još 4 godine. Pratite li uopće statistiku, ovu brutalnu, realnu, ali i jedinu mjerodavnu.

 

Riješili ste i Aluminij. Nema u njemu više ničega.

 

„Rekao sam nedavno da će „Aluminij” raditi u prepakiranom obliku. Mislim da u ovoj formi neće više nikad raditi. To mogu sa sigurnošću reći. Jedini spas za „Aluminij” je strateški partner“, reče premijer.

 

Kad čujem ovo prepakirano, po glavi mi se vrzmaju nekakvi kartonski poklončići upakirani aluminijskim vrpcama. Niti je se riješilo, niti će se riješiti. Stvar je bila. Dabogda da se varam.

 

Ako se iz Fadilove Švicarske vratimo u BiH, onda ćemo znati da je to jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, sa najvećom stopom nezaposlenosti. Zatvaraju se škole, nastavnici ostaju bez posla, studenata je sve manje.  Govori Fadil lijepo, ali uvjerljivije govore brojke.  

 

Milimetri pomaka u kilometarskoj utrci nisu razlog za euforiju.

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna