Pripreme Ultrasa za nedjelju ili greška nizozemske policije?

Za Zrinjski navijaju Hrvati, naravno ne svi, i možda koji član obitelji jednog od brojnih igrača iz Banjaluke ili Bijeljine, a za ostale je nemoguće i pomisliti da bi slavili 1 – 1 Zrinjskog protiv Utrechta. Navijanje je svakako čudan proces...
Piše: Marko Čuljak/Dnevno.ba
Navijači Zrinjskog Ultrasi su sudjelovali u manjem incidentu na gostovanju njihovog kluba i našeg predstavnika u kvalifikacijama u Europskoj ligi. Kako javljaju nizozemski mediji, manji bataljon policije je brzo spriječio nerede većih razmjera, jedna osoba je uhićena, a policijska pratnja navijača na stadion je slijedila proceduru. Tako javljaju Nizozemci, a je li sve istina, možda ćemo saznati tek za 24 godine kada i Nizozemci dobiju dio krivice za sve, jer su možda mogli spriječiti nerede.

Nered bi mogao dobiti i autor ovoga teksta jer je HŠK Zrinjski nazvao „našim“ predstavnikom u EL-i. Čiji je klub Zrinjski? Mostarski, hercegovački, bosanskohercegovački, hrvatski? Kada bi se svi navijači „Zrinje“ skupili, rekao bi čovjek da bi u Nizozemskoj za dan vremena mogli napraviti veće brdo od njihovog najvećeg vrha što se tiče nadmorske visine. No, bosanskohercegovačka stvarnost govori drugačije. Za Zrinjski navijaju Hrvati, naravno ne svi, i možda koji član obitelji jednog od brojnih igrača iz Banjaluke ili Bijeljine, a za ostale je nemoguće i pomisliti da bi slavili 1 – 1 Zrinjskog protiv Utrechta.

Navijanje je svakako čudan proces. Neki dan su se mnogi navijači Dinama izrugivali s Hajdukovim ispadanjem iz Europe od kluba s Malte, što je žalosno obzirom da se radi o dva kluba iz iste države. Jer i navijači Glasgow Rangersa vole kada u Europi dobro igra Celtic, klub iz istog grada čak. A da ne govorimo kako su nedavno navijači Manchester Uniteda padali u trans od sreće kada je Liverpool osvojio Ligu prvaka. Na isti način se, naravno, vole i navijači partizana i petokrake, Fenera i Galatasaraya, Lazia i Rome.

Stanje na domaćoj nogometnoj sceni će pokazati svoje lice u nedjelju kada budu igrali Zrinjski i Velež. Ne možemo ni zamisliti koja će to sreća biti u gradu na Neretvi kada se konačno i ponovno susretnu prijatelji s dvije strane hladne rijeke koja će proključati od ljubavi na ovoj temperaturi usijanja. Hercegovački crnjaci u punom pogonu, ironija je dobila adresu.

Možda bi bilo dobro da prije utakmice i s jednima i s drugim porazgovara Dragan Čović kao navijač jednih danas a drugih u prošlosti. Da kao nekada povede „rođene“ pod Bijeli Brijeg, nekadašnji dom nekadašnjeg hercegovačkog velikana koji je redovno trpao mreže svakome od „velike četvorke“ a ima se čime pohvaliti i u europskim kupovima. Da se navijači uz posredovanje predsjednika međusobno izljube jer nije ljubav hladna kao kakav formirani metal, ohlađeno željezo ili aluminij.

A sada za stvarno, uistinu bi u nedjelju trebalo imati malo pameti u glavi. Ili su pametni davno napustili ovo leglo nereda? Svakako je i sport davno prestao biti samo sport. Neka pobjedi bolji znači „razbit ćemo vas“ a čestitamo na pobjedi znači „kud smo baš od vas izgubili, majku vam vašu“. No dobro, sve je to dio procesa, od huligana nisu imuni ni u Švedskoj, Austriji ili Švicarskoj, kako ćemo onda biti mi koji na sportu testiramo nezavidne međusobne odnose.

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna