Dobili izbore, a kako do vlasti?

Kao što je već poznato, političke stranke SDA, HDZ BiH i SNSD su uvjerljivi pobjednici na nedavno održanim Općim izborima u BiH. Briljantnim izbornim rezultatima u šokantno su stanje doveli svoje političke rivale. Nekima je čak došao kraj i ni samo stranačko članstvo više ne vidi svrhu postojanja svoje političke stranke.Piše: Ilija Šagolj/Iskorak.ba

Katastrofalno su u Federaciji BiH završile SBB Fahrudina Radončića kojem je SDA zadao smrtonosni udarac jednako tako kao što su završile porazom HDZ 1990 od HDZ BiH i Koalicija Savez za pobjedu u Republici Srpskoj od SNSD-a.
Budući da se 'Devedesetka' nije uspjela plasirati na državnoj razini iako je nositelj liste bio njezin predsjednik Ilija Cvitanović, logičan slijed bi bio da i sam ponudi ostavku. Samim tim upitna je daljnja opstojnost same Stranke budući da je do kraja urušena.

Dva njezina zastupnika na federalnoj razini i  minoran broj u županijama nedostatan je politički kapital za opstojnost te Stranke. Za tako loše izborne rezultate potrebna je detaljnija analiza što će uskoro biti predmet moje posebne opservacije. HDZ BiH je, unatoč izbora Komšića za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda, kao nikada do sada dobio najveći politički monopol u hrvatskom biračkom korpusu.

Kao što je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH "pomeo" 'Devedesetku' tako je, s malo blažim političkim udarom, predsjednik SDA Bakir Izetbegović obezglavio SBB Fahrudina Radončića svoga najžešćeg političkog rivala, dajući mu do znanja tko je ‘gazda’ u bošnjačkom političkom korpusu.

Iako u demokratski uređenim sustavima u takvim slučajevima stranački lider automatski podnosi ostavku ne vjerujem da će to učiniti i Radončić. Obrazlagat će to činjenicom da je parlamentarna stranka na svim razinama i činit će neuspjele pokušaje na stranačkoj rehabilitaciji.

Slijedi mu politička sudbina bivšeg predsjednika SBiH Harisa Silajdžića koja je i nakon njegovih sljedbenika sve više na političkom izdisaju. Iako je poražen, Radončić će i dalje zagorčavati politički život Izetbegoviću i bit će mu kamen oko vrata.

Uložit će sve napore da bude dio vlasti s manjim strankama i zasigurno će raditi na uspostavi neke platformaške vlasti po uzoru na Zlatka Lagumdžiju, bivšeg predsjednika SDP-a BiH, koji je u pretprošlom mandatu za koalicijskog partnera umjesto HDZ-a BiH Dragana Čovića uzeo HSP BiH Zvonke Jurišića. Unatoč činjenici što je ta i što inače takve koalicije neslavno završe, iz političke odmazde prema Izetbegoviću i SDA i Radončić će, sve su prilike, ići tim putem.

Ustvari, već je nova platforma na pomolu u pet županija s bošnjačkom većinom u Federaciji BiH. Uz SBB za sada su u igri Naša stranka, SDP i i DF,a očekuje se još Stranka narod i pravda  Elvedina Konakovića i Nezavisni blok Senada Šepića. Malo je čudno da je u taj blok ušao i DF Željka Komšića budući da je veliki dužnik SDA-u Bakira Izetbegovića zahvaljujući čijoj je politici i izabran za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda. Naime, Komšić je već izjavio da njegov DF zbog loših izbornih rezultata ne kani ući u vlast, a sasvim je sigurno da je izjavu temeljio na obvezi i dugu prema SDA.

Uostalom, vjerujem da Komšiću i nije do vlasti DF-a budući da je ostvario svoj cilj izborom u Predsjedništvo BiH, a već odavno je njegova stranka u svojevrsnom rasulu. Unatoč toj činjenici buduća platforma će u samom startu pomrsiti račune SDA-u.

Već su se javno oglasili kako ne dolazi u obzir koalicija sa SDA. Ogorčen Izetbegovićevim potezom, Čović mu već stvara poteškoće što se ogleda kroz nedolazak HDZ-ovih ministara na sjednice Vijeća ministara. Iako bi bilo logično da SDA i HDZ BiH budu koalicijski partneri na federalnoj i državnoj razini, zategnuti i nerasčišćeni  politički odnosi ne idu u prilog bilo kakvom političkom skladu.

Dakle, bez obzira na izborni rezultat SDA ima goleme probleme oko uspostave vlast budući da nitko s njima ne želi u koaliciju te će sigurno, bez obzira na impozantne izborne rezultate, ostati bez vlasti gdje god da ju je moguće uspostaviti bez njih.

Za razliku od Federacije BiH, SNSD Milorada Dodika u Republici Srpskoj neće imati probleme oko uspostave vlasti. Obezglavio je Koaliciju Savez za pobjedu, za nasljednika doveo vjernu suradnicu Željku Cvijanović, ima DNS kao vjernog koalicijskog saveznika kome se već nametnuo kao stvarni autoritet, postao član Predsjedništva BiH čime je ojačao svoju političku poziciju i bit će i dalje neprikosnoveni vladar u Republici Srpskoj i najjača politička karika u Predsjedništvu BiH.

Kad je u pitanju Predsjedništvo BiH očekivati je stalne blokade. Bez obzira koliko bile osnovane opstrukcije iz područja s hrvatskom većinom prema Komšiću su se već izjasnili općinski načelnici da je za njih persona non grata, a što su učinili i predsjednici općinskih vijeća hrvatske nacionalnosti u općinama gdje su načelnici Bosnjaci, ipak je to otežavajuća okolnost za njegov politički angažman. 

Naime, postavlja se pitanje kako voditi politiku i zastupati narod koji ga ne prizna za svoga predstavnika. U Predsjedništvu će inače biti turbulentno i krajnje nepredvidivo što će se sve tamo događati. Uglavnom, zasigurno je da će djelovati kao krajnje raštimani tamburaški orkestar.

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna