Poslije slikanja nema kajanja

Otkada pamtim nikada se više habita ne potpisa za jednu stranku. Fratri su u zalasku kampanje iskakali kao iz paštete, dijeleći autograme za HDZ BiH. Zadnji dan kampanje obratili su se svekolikoj javnosti s priopćenjem da su izmanipulirani, odnosno žrtva lažnog novinarstva.

 

 

Piše: Kristina S. Perić/Republikainfo.com

 


Baš nedjelju ranije molilo se za lažno novinarstvo (op.a. k'o da nema ništa važnije za moliti, pa i za službenike Božje), i eto, baš to lažno novinarstvo opali jadne gvardijane po glavi. Ili ipak ne?


Čuvši za termin fake news (op.a. koji meni, baš kako sam rekla u zadnjoj kolumni, zvuči u BiH poprilično nestvarno jer je puno konkretnijih problema u novinarstvu), gvardijani svoju opredijeljenost za jednu stranačku opciju ocijeniše baš njime.

Kao HDZ je sve to nalagao protiv njih i bla bla.

No, gvardijani bi, ako već žele koristiti mondene, zapadnjačke termine svakako morali znati da je upravo slika-fotografija ta koja govori više od tisuće riječi. Dakle, ako je fake news, slika nije fake. Ne vjerujem da su u HDZ-u BiH imali vremena za fotomontaže. 

Dakle, poštovani moji, sukladno onoj često izgovorenoj, a rijetko napisanoj narodnoj 'poslije slikanja, nema kajanja'.
Nadalje, gvardijani u svom priopćenju gdje prvo optužuju HDZ BiH za lažno novinarstvo, k'o da su oni redakcija, a ne stranka, valjda želeći opravdati one fotografije gdje se potpisuju između očiju Draganu Čoviću, kažu:


„Franjevci, kao i svi drugi građani ove zemlje, imaju potpuno pravo na svoje osobne privatne političke preferencije i prijateljske veze s raznim osobama koje obnašaju društveno-političke funkcije u našoj državi bez obzira na njihova politička i druga uvjerenja“.


Sukladno toj rečenici rekla bih:


-U habitima gospodo moja ništa nije privatno.
-U habitima ste vi uposlenici Gospodnji, sljedbenici svetog Franje i vaša politička opcija je Isus.
-On je vaša stranka, vaša država, u sklopu nje birate i bivate birani. Privatno pak ako je, skinite habite, pa se potpisujte.

Jer, ne znam jesi li svjestan gvardijane od prvog do četvrtog potpisanog, ali kad služiš Bogu, ti si njegovo odsjaj na zemlji i malo toga privatnog sebi možeš priuštiti.


Još par crtica o svetom Franji. Bilo bi prikladno.

Želeći služiti Bogu i pomagati sirotinju u jedna doba sveti Franjo je čak prodavao i očevu imovinu da bi mogao nastaviti pomagati. Otac mu se jako naljutio, te je preko gradskih konzula i biskupa želio vratiti svoj novac. Na konzule se Franjo nije obazirao, no kada ga je pozvao biskup odazvao se. Kad mu biskup reče što želi njegov otac, Franjo skide svoju odjeću, stavi na nju očev novac i reče: „Čujte svi i razumijte. Do sada sam Pietra Bernardonea zvao svojim ocem, ali, jer sam odlučio služiti Bogu, vraćam mu novac zbog kojeg se uznemirio i svu odjeću što sam je imao od njegovih stvari, jer od sada želim kazati: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima’, a ne, oče Pietre Bernardone“.


Dakle, Franjo se u ime Boga odrekao vlastitog oca.

Franjo nije služio zbog novca, već je novac služio njemu da pomogne potrebnima. Franjina stranka i jedina opcija bio je Bog.

 

VEZANO: U habitima-se-potpisali-za-covica-pa-sad-kazu-da-je-to-fake-news-i-njihova-privatna-stvar

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna