Počela žestoka borba kandidata za Opće izbore, ima i časnih izuzetaka

Pitam prijatelja  ovih dana zašto je, za razliku od prijašnjih godina, ostao suzdržan u komentarima  o predstojećim Općim izborima, a on mi odgovara: „Nemam političkog favorita. Na kandidacijskim listama je vrlo mali broj novih imena koje bih rado podržao, ali uglavnom preovladavaju stari potrošeni politički kadrovi i njihovi trabanti“.Piše: Ilija Šagolj/Iskorak.ba


Dakako, složio sam se s konstatacijom prijatelja usput mu kazavši kako sam fasciniran političkim potezom koji ovih dana povuče Indira Durmić,  odrekavši se kandidature za Zastupnički dom Parlamenta BiH, uputivši pri tom otvoreno pismo Povjerenstvu SDA Tuzla uz obrazloženje kako ne želi biti kandidat stranke SDA koju razara klijentelizam i oportunizam.

U pismu g-đa Durmić javno dijagnosticira društveno stanje gdje, između ostalog, navodi  kako bi se političari trebali baviti pitanjima građana i interesima države, a ne očuvanju svojih pozicija. Zahvaljujući SDA na ukazanom povjerenju  g-đa Durmić naglašava da ne želi biti sudionik lažnih obećanja i dio tima u kojeg nema povjerenje.

Indira je, dakako, slaže se i moj prijatelj, rijedak, a skoro i jedinstven primjer u BiH koja ne želi po svaku cijenu zasjesti u parlamentarne klupe u kojima bi imala ogromne društvene beneficije i zasigurno suosjeća s prevarenim narodom kojeg su političari svojim javašlukom, neradom, megalomanijom i kleptomanijom doveli u neizvjesnost. Nažalost, većina kandidata na izbornim listama ne razmišlja tako i za cilj imaju isključivo osobni interes bez obzira na katastrofalno stanje u zemlji, čemu su doprinejele isključivo vladajuće garniture. I umjesto borbe za rješavanje problema  masovnog iseljavanja iz zemlje, aktualni političari traže glas čak i od onih koji su zbog njih napustili ove prostore  i potražili stanište u tuđini. Prosudite sami je li to dovoljan argument koji govori o profilu naših političara.

Iako je do Općih izbora u BiH ostalo nešto više od mjesec dana, predizborna je kampanja započela i mnogo prije utvrđenog termina za te aktivnosti. Bez obzira što je zemlja u dubokoj krizi i nema nikakvih naznaka da bi aktualne, a sudeći prema kandidatima na izbornim listama za nadolazeće izbore, i predstojeće političke garniture postigle dogovor o nadilaženju dubokih podjela našeg demokratskog društva, opća je jagma za mjesto parlamentarca na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Slave se obljetnice i važniji datumi iz Domovinskog rata ali su u prvim redovima uglavnom aktualni dužnosnici koji već odavno dominiraju na političkoj sceni i ništa dobro donijeli nisu narodu i državi, ali su spremni i dalje obećavati bolje sutra.

Stanje u zemlji je mobilno, ali ne s ciljem rješavanja problema građane nego za pridobivanje njihove naklonosti za daljnjom vladavinom. Sudeći prema njihovom nastupu na predizbornim skupovima oni uopće ne osjećaju grižnju savjesti, kao najvećeg moralnog suda, zbog masovnog iseljavanja. Dapače, kao što sam već naveo, traže glas i od onih koji su zbog njih napustili ovu zemlju i sada su u statusu dijaspore.

Što je to tako, nije teško odgovoriti. Naime, parlamentarci su postali najplaćenija i najzaštićenija društvena kasta. Unatoč činjenici što imaju veliku društvenu odgovornost u kreiranju i donošenju zakonske regulative, većina ih se ne ponaša sukladno pravilima zakonodavne vlasti.

Boreći se za naklonost biračkog tijela i smišljajući kako izaći sa što bombastčnijim izbornim sloganom za Opće izbore ovih dana je došlo do velikog nesporazuma između HDZ-a BiH i HDZ 1990. Naime, kako javljaju mediji, HDZ 1990 je 18. srpnja predstavio Koaliciju stranaka nazvanu „Hrvatsko zajedništvo“, a 22. kolovoza objavili svoj slogan „Za o(p)stanak“. HDZ BiH 29. kolovoza izlazi s Programom „Razvoj i o(p)stanak i sloganom „Zajedništvo“ kojim će se predstaviti biračima. „Narod i domovina“, slogan je Dragana Čovića, kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U HDZ BiH navode da je o ovome raspravljano na Klauzuri Stranke 23. srpnja na Kupresu. Uslijedile su nakon ovoga međusobne optužbe o plagijatorstvu, zapravo tko kome krade izborne slogane. I sam ovaj primjer pokazuje o kakvom je hrvatskom zajedništvu riječ ako su u samom startu predizborne kampanje počele međusobne optužbe i to zbog trivijalnih, a ne suštinskih pitanja koja samo u javnosti stavljaju u prvi plan.

Prethodne i aktualne političke garniture su proizvele kaos u ovoj zemlji, a rijetkost je da uzročnici problema i sam problem riješe. Običan narod u ovoj zemlji vapi za jakim institucijama i pravnom državom, a pokazalo se da to aktualne političe garniture nisu u stanju osigurati. Dapače, oni i žele ovaj kaos koji je uvjet njihove opstojnosti.

Uvjeren sam da unatoč tomu imamo golem intelektualni kapital u zemlji i dijaspori koji je u stanju graditi pravedniju i bogatiju BiH. Poduzetnik Mate Rimac iz Livna, u svijetu poznato ime, zasigurno je jedan od tih. Savim je argumenitarano ovih dana u Hercegbosanskoj županiji izjavio kako je ekonomija  BiH najgora u Europi, a ekonomija te županije najgora u BiH. Velike riječi, dakako, izgovorio je Rimac, ali se odgovorni ne pitaju zašto je to tako. On je već poduzeo određene investicijske korake u toj županiji kako bi zaustavio daljnji odlazak mladih i rješio njihovo uposlenje. Kad bi vodeće pozicije u BiH zauzeo gospodin Rimac i slični njemu vjerojatno bi i g-đa Indira pristala bitu u tom timu. Unatoč svemu, uvjeren sam da smo svakim danom sve bliži tom vremenu. Jer, ovako više ne ide. Moraju se dogoditi promjene.

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna