Ako je po Čovićevoj Bijeloj knjizi, Hrvatima se crno piše

„Hrvati će se izboriti da budu svoji na svome i nema podjele među Hrvatima BiH. Hrvati u BiH su jedini predvodnici europskog  puta zemlje“, reče Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nedavno na Saboru HDZ-a u Zagrebu, a što inače često ističe i u svojim javnim nastupima.Piše: Ilija Šagolj/Iskorak.ba


Analizirajući Čovićeve navode nameće se logičan zaključak da i on ponekad nije svjestan koliko  njegove izjave ne korespondiraju  s činjenicama. Sve manje su Hrvati svoji na svome, sami su krenuli trbuhom za kruhom u Europu, a on koji zagovara Europu vjerojatno se rukovodi njihovim putom kojim odlaze  zbog životne nevolje u koju ih je dovela politika . Da su Hrvati na njegovom putu išli bi možda u Rusiju, a ne u Europu. Na svu sreću, napokon su spoznali da treba skrenuti s njegovog puta što i čine. Pa dokle Čović misli zamajavati bh javnost o nekakvim njegovim putevima kojim će povesti hrvatski narod. Prije par godina je u Hercegbosanskoj županiji rekao tamošnjem vodstvu svoga HDZ-a da je put kojim oni idu pravi put. Nasuprot njegovoj tvrdnji tamošnji je najveći broj hrvatskih obitelji našao drugi put izvan granica BiH. Sada su dijaspora.

O kakvom hrvatskom jedinstvu Čović priča ako s njim na izbore neće  jedan broj političkih stranaka koje su članice HNS. Općepoznato je da je HNS u službi Čovićevog HDZ-a BiH jednako tako kao što je bila i Udruga Hrvatske zajednice Herceg – Bosne na čelu s trajnim upraviteljem Vladimirom Šoljićem koji je i danas predsjednik Glavnog vijeća. Više se stvarno ne zna kome je Šoljić predsjednik osim samome sebi i tko su članovi njegovog Glavnog vijeća osim njega samoga. Ustvari, pogledaju li se strateška opredjeljenja Udruga HZ HB i HNS-a vidi se da su ona identična, ali ih u javnosti  predstavljaju kao krovne institucije hrvatskog naroda od kojih nema nitko koristi osim samoga Čovićevog HDZ-a BiH. Pored udruga HZ HB i HNS sve su prilike da Čović u službu svoje stranke pokušava staviti i Udrugu „PRSTEN“ iako je u javnosti želi predstaviti kohezionim faktorom gospodarstvenika, a time i jedinstvenom organizacijom svih Hrvata BiH.

Dok se njeguju stare i aktualiziraju nove udruge kao svojevrsni privjesci HDZ-a BiH s ciljem opstanka na vlasti i za predstojeće Opće izbore, narod odlazi. No, bez obzira što Hrvati masovno odlaze ni malo ne sumnjam da će Čović i njegov HDZ BiH i na predstojećim izborima briljirati jer njegovi glasači ostaju i oni su uposlenici po javnim institucijama, javnim poduzećima, agencijama i svugdje tamo gdje on drži vlast, a kao što se zna sva je vladavina u njegovim rukama. Bogati smo dijasporom koja je rezultat neučinkovitosti politike aktualne vlasti. Tko zna, možda Čović uskoro i dijasporu predstavi nositeljima europskih vrijednosti Hrvatskog naroda BiH. Sve je moguće osim što zasigurno aktualne vladajuće strukture neće naći rješenje za normalan razvoj BiH, što samo nagovještava da ukoliko budu ostali na vlasti i nakon ovih izbora da će zemlja biti još više bogatija pustim prostorima i praznim domovima.

Ne samo što narod odlazi već je krajnje upitno zašto nitko ne ističe problem nestanka Hrvata u mnogim općinama u BiH gdje su prije rata zauzimali čak i ključne pozicije. Eklatantan primjer ovoj tvrdnji je stanje u općini Konjic gdje je Hrvata po popisu iz 1991. Godine bilo 11.354 dok ih danas tamo živi samo oko 1.000.- Ništa bolja situacija nije ni u općini Bugojno i drugim bh područjima. Nije li katastrofalan podatak da je samo iz mostarskog naselja Ortiješ gdje su svoje stanište našle mnoge prognane hrvatske obitelji izgradivši preko 300 kuća sada to naselje poluprazno jer narod odlazi. Saznajem ovih dana da je preko jedne agencije za promet nekretninama u Mostaru na prodaju dato 50 novoizgrađenih kuća iz tog naselja.

A Čović ovih dana iz Kupresa gdje je aktualizirao svoju “Bijelu knjigu” o svim uspjesima svoga HDZ-a poručuje da će u predizborno vrijeme ući u svaku hrvatsku kuću. To samo pokazuje kako su se on i njegova stranka odrodili od naroda za kojeg u kontinuitetu ističe da se bori za njegovu opstojnost jer  je najveći broj kuća zaključan i prazan, a kompletne obitelji otišle u inozemstvo. Bilo bi napokon vrijeme da i pored toga Čović sa svojom stranačkom ekipom posjeti, kako on voli kazati, hrvatska područja u BiH pa da spozna činjenicu o praznim prostorima i pustim domovima o čemu odavno ističem u svojim kolumnama. I možete zamisliti o kakvim se političkim igrama radi kad Čović kaže da on i  njegov, zapravo HDZ-ov dokument –„Bijela knjiga“ navodi sve uspjehe HDZ-a BiH potvrđujući je kao politički odgovornu i najvažniju stranku Hrvata BiH. Pa koji su to uspjesi Čovićevog HDZ-a osim ako uspjeh vidi u iseljavanju i  nestanku Hrvata u BiH.

Poljoprivrednici bacaju svoje proizvode, liječnici daju masovne otkaze i kao što već rekoh sve više je praznih prostora i pustih domova, a oni, iako ne nude nikakvo rješenje izlaska iz krize, bez imalo grižnje savjesti za stanje u koje su doveli građane BiH čine sve kako bi i za predstojeće Opće izbore ostali na vlasti. Vlast im je prerasla u potrebu i sve čine da je zadrže. Dokle? Nažalost, ni oporba ne nudi nikakvo rješenje izlaska iz krize i sve se odvija  u nekom začaranom krugu. Ovo je eklatantan primjer potrošenih političkih garnitura kako vladajućih tako i oporbenih. BiH su potrebne nove političke snage s novim idejama koje bi napokon neutralizirale aktualne političare okaljane kriminalom i drugim nečasnim radnjama. Nažalost, one se još ne naziru što ostavlja dovoljno prostora vladajućim garniturama da nastave s društvenim makinacijama u kojima su postali eksperti.

Nikad kao pred prestojeće izbore oporba u BiH nije bila razjedinjenija što samo ukazuje o stupnju njezine atrofije. Osim što je razjedinjena krajnje je simptomatično kako Denis Bećirović, SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH u samom startu dobija potporu  ortodoksnih desničara A-SDA i Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića, što samo ukazuje na konfuznost bh političke scene u BiH.

Kome će ostati ova zemlja ako je masovno napuštaju upravo one snage koje bi trebale svojim intelektualnim sposobnostima pridonijeti njezinom razvoju. Nažalost, intelektualni je kapital u BiH davno suspendiran, bez bilo kakve mogućnosti da stručni i sposobni dođu do izražaja jer je njihovo mjesto rezervirano samo za politički podobne.Ustvari, u ovoj se zemlji već odavno ne traže sposobni nego samo podobni. Biti podoban znači biti lojalan vladajućoj političkoj partiji dok bi sposobni mijenjali ovo stanje i samim tim su opasnost po njihovu opstojnost. Stoga ih se političke elite žele rješiti i na sve moguće načine ih eliminiraju iz političkog života, u čemu i uspjevaju samim tim da im je namijenjen put odlaska izvan granica ove zemlje.

Nažalost, unatoč objavljenoj Čovićevoj „Bijeloj knjizi“, crno nam se piše.

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna