Komunikacija tijelom - Riječi mogu slagati. Tijelo nikad!

Postoji velika razlika između onoga što ljudi kažu i onoga što osjećaju. Osoba vam kaže "volio bih da smo ponovno zajedno" i to na način koji vas ostavlja da sumnjate u suprotno. Ili, govornik pokušava pokazati samopouzdanje ali se ponaša kao da želi vrisnuti.Piše: Dubravka Mijatović, integrativna terapeutkinja/Republikainfo.com
(fotografija: Goran Primorac)

 

Kad poruka drugoga dolazi tako teško, kao da riječi nema, ali frustrirani pogled i uzdah zvuče puno više od bujice riječi. Zajednička karakteristika ovakvih situacija je da poruka biva prenesena neverbalno.

Komunikacija tijelom prenosi 93 posto značenja jer su mnogi pokreti na podsvjesnoj ili barem niskosvjesnoj razini. Zato, prijenos informacija može biti potpuno drukčiji od izgovorenih riječi kao što je navedeno na samom početku ovog teksta.

Zato tražimo i nalazimo smisao izgovorenog u govoru tijela.

Značaj poruke koju prenosimo sastoji se od samo 7 posto verbalnog značenja, tj. od samih riječi, 38 posto prenosimo informacijom, intonacijom glasa, a 55 posto kinestetikom tj. govorom tijela.

Riječi mogu slagati. Tijelo nikad!

Čak i ono koje je naučeno i uvježbano. Jer, koliko god je netko uvježban, nemoguće je kontrolirati sve signale koje ostavlja svuda oko sebe.

Autentična gestikulacija je kad riječi prate pokrete. Naučena gestikulacija je kad pokret prati riječi.

Mi smo svi izuzetno dobri skeneri i mi formiramo dojam o nekome u prvih 7 sekundi i to na osobnoj, instinktivnoj procjeni. To je na daleko višoj razini od onoga što vidimo, čujemo i osjećamo. To je na nesvjesnoj razini.

Ono tko si ti kao osobnost, to vrišti puno jače nego bilo što ti kažeš. Jer, naše tijelo registrira više od 6.000 biti informacija u sekundi. Naše tijelo je ogroman reflektor i njemu ne može ništa promaknuti.

Baš ništa! Znate li zbog čega?!

Zato jer je materija sačinjena od 99,9999 posto energije. Prosječna stanica sastoji se od 10 septiliona atoma, a svatko od nas ima 100 triliona stanica u tijelu (dr. Michio Kaku). Svatko od nas je mini univerzum. Upravo zbog toga mi se pri prvom susretu s nekom osobom energetski opipavamo. Procjenjujemo kvalitet energije koju svatko od nas posjeduje...(Nastavlja se...)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna