Zašto Hrvati ne mogu ismijati 'svoga' predsjednika ili da ukinemo karnevale?

Ne stišava se bura oko čapljinskog karnevala, a sada i sam predsjedatelj Vijeća ministara traži sankcioniranje "ovakve demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje". Koliko god je čapljinski karneval pokazao svoje karnevalsko lice, toliko i izjava predsjedatelja Vijeća ministara zvuči kao - luda, karnevalska poštapalica.Podsjetimo, kao i svake godine Velike maškare u Čapljini počele su rano ujutro, promenadom u 6 sati, potom povorkom do Trebižata i gradskog trga u Čapljini te 'primopredajom gradske vlasti' i podizanjem karnevalske zastave i čitanjem optužnice protiv Marka Krnjevala, krivog za nedaće koje su se dogodile u Čapljini, a to je ove godine, po izboru organizatora, haški sudac koji je osudio hrvatsku šestorku u Haagu, među kojima je i Čapljinac, pokojni general Slobodan Praljak.

Da nije samo haški sudac izvor svih briga Čapljinaca, pokazale su i zanimljive maškare na bini na čapljinskom trgu - Željku Komšiću, Hrvatu iz Sarajeva i dva puta članu Predsjedništva BiH koji je izabran većinski glasovima Bošnjaka, predviđena je 'dženaza' (sahrana) u tabutu (kovčeg u kojem se pokapaju mrtvi po islamskom običaju). Kraj tabuta, "posljednju počast" davali su 'partizani' sa zelenim maramama  i 'ustaša', aludirajući i simbolizirajući tzv. platformašku vlast koju su tvorili SDA, SDP, HSP BiH i NSRZB.

"Moj komentar je samo - morbidno i bolesno", kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i nekadašnji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u dva mandata, dok je iz DF-a Čapljina došla poruka osude “ismijavanja i zloupotrebe vjere i vjerskih osjećanja”, dok su u čapljinskom DF-u kazali da "političku poruku neće ni komentarati osim da su velike oči Dragana Čovića u strahu od gubitka fotelje".

Reagirao je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
"Izražavam zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje i etničke i vjerske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini ostrašćeni građani Čapljine tijekom manifestacije Velike maškare", kazao je on za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Njihova morbidna izvedba, kako kaže, predstavlja nedopustiv akt koji vrijeđa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i potiče strah.

"U vremenu kada trebamo težiti civilizacijskim vrijednostima koje su ugrađene i u Europsku konvenciju o ljudskim pravima i koje najjasnije osuđuju diskriminiranje po bilo kojoj osnovi, ovakvo ponašanje pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, neciviliziran i zlokoban postupak. Zbog toga, očekujem od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaustavile i sankcionirale ovakave demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje", rekao je Zvizdić.

Međutim, iako karnevalska izvedba 'balansira na žici dobrog ukusa', jer svakako živom čovjeku nije svejedno vidjeti tabut sa svojim imenom, svima treba biti jasno da je to karneval - stari, tradicijski, katolički običaj maskiranja i karnevalskih feški na kojima se vrlo često, i to ne samo kod nas nego i u svijetu, kroz prizmu satire, kritiziraju i izruguju društvene, religijske, a posebno u novije vrijeme, i političke pojave.

Kako sada stvari stoje, Hrvati u Čapljini ismijali su 'svoga' predsjednika, ustaše i 'bošnjačke pionire'. Tko zna možda se u Čapljini sljedećih godina bude spaljivao ili ismijavao Dragan Krnjeval, 'Inzko' ili tko zna tko ili što?
 
Na Riječkom karnevalu ove 'zvijezda šprdnje' bio je hrvatski premijer Andrej Plenković, niti jedan karneval u Americi ne može proći bez i 'ukusnih' i 'neukusnih' izrugivanja američkog predsjednika, a posebno su zanimljive poruke njemačkih karnevala gdje, bez pardona, u karnevalskim povorkama nerijetko bude gola i u kojekakvim lascivnim pozama i 'kancelarka Merkel'.

Nije zabilježeno je li javno zbog toga negodovala ili čak tražila bilo kakvu zabranu i sankcioniranje.

Tko, zapravo, uopće i komentira karnevale?! Tko u karnevalima uopće traži "dobar ukus"?

Ukoliko želimo živjeti istinsku, suvremenu, demokraciju trebali bi biti spremni čak i na takav vid iskazivanja javnog mišljenja.

Ili, možda, da u BiH potpuno ukinemo karnevale? Da 'propišemo' stroga pravila ponašanja u toj ludoj, karnevalskoj povorci?

Republika donosi nekoliko fotografija karnevalskih povorki iz Njemačke, zemlje s visoko razvijenom demokracijom i predvodnicom EU-a.

Jer, i ovo je demokracija.

 


(Republikainfo.com/V. Soldo) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna