MAŠALA Majke u HNŽ-u stigle na red 2017.

U ljeto 2017. u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donesen je Zakon o zaštiti obitelji s djecom. Usuđujem se reći - barem 10 godina prekasno.

 

 

Piše: Kristina Spajić-Perić/Republikainfo.com

 

 

Tek u ljeto 2017. vlastima u HNŽ-u pade na pamet da bi trebalo doteći novca za ono za što ga je prvo trebalo biti - majke i djecu.

Onda kada su brojne obitelji otišle preko granice necijenjene, i počele se osjećati sigurnima tek u zemljama EU. Zanima me samo može li išta retroaktivno.

Da napunimo naših par razreda našim prvačićima koji su jutros negdje u Muenchenu, Berlinu, Frankfurtu i tko zna gdje, pa im mamama isplatimo doplatak za proteklih osam godina. Tko je otišao, otišao, a tko nije, zasigurno ga neće zaustaviti neki zakon donesen u ljeto 2017.

Kasno nije bolje nego nikad.

Kasno je najgore. Pogotovo kada je toliko kasno da si ogadio nekome novac koji mu pripada.

Nakon što sam napisala jedno stotinu tekstova o obespravljenosti majki u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, razgovorala o obiteljima koje jedva preživljavaju jer su ostale ovdje, a usudile se roditi više djece uzdajući se u sebe i Boga, osjećam se i predobro upućenom u problematiku.

Nikakav natalitet se neće podići, niti odlazak zaustaviti ovim zakonom. Nedavno sam za katolički tisak razgovarala s majkom sedmero djece iz Mostara. Njoj bi ovaj doplatak bio značajan prije pet godina. Pričala sam s majkom jednog djeteta koja je s državnim poslom otišla u Njemačku u travnju.

Nju nije otjerao doplatak, nego atmosfera. Ne želi odgajati dijete u zemlji u kojoj se rutinska operacija mjeri jednom plaćom, u kojoj su rodijaci s osmoljetkom prije magistara, u kojoj umiruća osoba čeka na pregled dva mjeseca..., a u kojoj uz sve to nema ni doplatka.

Dakle, neka ste ga donijeli, valjati će nekome, ali donijeli ste ga po meni kasno, jako kasno.

Također, s obzirom u koja je doba donesen, ja bih o njemu šutjela i počela isplaćivati novac, ako se još kome ima i isplatiti, a ne se slikala povodom nečega što je trebalo biti učinjeno prije deset godina. Mladež HDZ-a, te drugih hrvatskih i bošnjačkih stranaka trebala je davno biti uslikana pred Skupštinom i to kako prosvjeduje zbog majki. Međutim, slikaju se u ljeto 2017., kada se debelo okasnilo sa pravima majki. Valjda su došli da vide gdje će "raditi" u budućnosti, ne znam zbog čega bi drugo.

I sam ministar zdravstva u HNŽ-u dr. sc. Goran Opsenica, obraćajući se zastupnicima reče da se okasnilo.  

„Ova Županija propustila je brojne prigode biti prva na pozitivan način, no zato je iskoristila gotovo sve prigode biti jedina na negativan način. Zakon o zaštiti obitelji s djecom je pravi primjer za propuštene prigode i najbolji način za ispravljanje propusta. 'Zašto ga nemamo već 18 godina?' – pitanje je koji lebdi u zraku, a na koje ne možemo ponuditi racionalan odgovor", kazao je ministar.

Čestitke mu na ovim istinitim i iskrenim riječima, pogotovo kada znamo da je Opsenica pozvao inspektore u mostarsku bolnicu kada se prikrivalo da su umirale bebe, te i tada jasno pokazao da mu je savjest prije politike.    

Opsenica vjeruje da je ostalo vremena za ispravljanje propusta prema majkama i djeci koje je svjesno godinama pravila Hercegovačko-neretvanska županija. Međutim, nepovratna šteta je nanesena. Majke koje tek rađaju ostvarivati će prava po ovom zakonu, te neće osjetiti nepravdu uopće, a onima koje su pretrpjele zanemarivanje šteta se ne može nadoknaditi. Za njih je "vuk ujeo magare".

 

VEZANO:

Hrvaticama-majkama-godina-nista

Hercegovina i velike obitelji 

Komentari:

No comment.

Krive drine

Top teme

Trach

Promo

Kolumna