Prodane ljudske duše

Sve više sam uvjeren da nedavni naslov moje kolumnie ‘Sve za vlast, vlast nipošto’ ima smisla i da je većina političara spremna mijenjati svoje svjetonazore i političke opcije samo kako bi opstali na vlasti.Što drugo reći nego samo zaključiti da je riječ o tipičnim licemjerima koji su bez stava i mišljenja i samo žele očuvati skupo plaćene političke položaje.


Piše: Ilija Šagolj/Iskorak.ba


Samo su od njih po tome pitanju još žešći licemjeri oni koji su nekada u vlasti bili pa bez nje ostali i uvidjevši koje su beneficije izgubili, javno se stavljaju na javnu dražbu vladajućim političarima.

Dakle, radi se o prodanim ljudskim dušama koje su spremne pogaziti sva svoja, navodna, politička uvjerenja, ako su ih ikada i imali. Postali su rabljena roba klanjajući se vladajućem političkom šefu poput onoga u audiciji govoreći mu‘primi me’. Jad i bijeda od političara koji su se do jučer predstavljali dosljednim svojoj ideji, da bi se na kraju ispostavilo da je njihova jedina ideja biti u vlasti.

Da budem konkretan, Stanko Primorac Ćane, predsjednik HSP-a BiH ovih je dana pokazao sav jad i bijedu političara klanjajući se Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. I ne bi tu bilo ništa sporno da do nedavno upravo Ćane nije bio najžešći kritičar te stranke optužujući je za sve negativnosti na društvenoj sceni. Ovo ne konstatiram zbog toga što je Ćane neposredno pred objavu ovoga teksta uputio priopćenje medijima vezano za stanje u stranci iz koje se ovih dana izdvoji poveći broj članova ne slažući se s njegovom politikom i formiraše svoj HSP. Učinili su to, prema mojim saznanjima, zbog neslaganja s Ćanom koji se prije nekoliko dana odrekao stranačkih načela stavivši se svim svojim bićem u okrilje HDZ-a BiH Dragana Čovića. Nigdje i ništa ubuduće, kako reče Ćane ovih dana, HSP neće raditi bez HDZ-a BiH i HNS-a. Reče to i napisa upravo onaj Ćane koji je u prošlom izbornom mandate bio jedan od ključnih zagovarača PLATFORMAŠKE VLASTI i u njoj sudjelovao kao visoki dužnosnik u zakonodavnoj vlasti na državnoj razini.

Budući da je u PLATFORMAŠKOJ VLASTI neslavno završio kao i ostala svita iz tadašnjeg HSP-a BiH, Ćane pokušava naći novi priključak vladajućoj većini i ukrcati se u ‘politički brod’ Dragana Čovića koji neprikosnoveno vlada na hrvatskoj političkoj sceni.

Podsjećanja radi, Ćane je sa HSP-om kojim rukovodi u predprošlom izbornom razdoblju bio u vlasti HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA kojima je osnovni cilj, kao i u PLATFORMAŠKOJ VLASTI, bio srušiti HDZ BiH, ali ne samo da ga nisu srušili nego su ga svojom nesposobnošću i nejedinstvom još više ojačali. Stoga se i postavlja pitanje: Odkud tako naglo preobraćenje Stanka Primorca Ćane? Budući da je Ćane postao eklatantan primjer konvertita sasvim je logično od njega očekivati da javno korigira svoje stavove koje je kroz HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO i PLATFORMAŠKU VLAST javno iznosio protiv HDZ-a BiH.

Ostali su stenogrami njegovih nastupa i dovoljno se samo prisjetiti Ćaninog nastupa u svojstvu dopredsjednika Zastupničkog doma BiH u PLATFORMAŠKOJ VLASTI s parlamentarne govornice kad je, između ostalog, u svome ekspozeu kazao: “Gospodo, nema mjesta za sumnju, HDZ BiH je kriminalna organizacija i veleizdajnička oligarhija koja se dogodila u nedavnoj povijesti Hrvata u BiH. Rat i ratna uloga kriminalne i mafijaške organizacije HDZ BiH, mafijaške likvidacije, politička ubojstva i premlaćivanje sudaca i načelnika općina, kidnapiranje ljudi, privatizacijske pljačke …….”, govorio je Ćane.

Umjesto da se bori za jačanje stranke na čijem je čelu, izvjesno je da je Ćane već započeo borbu za konpenzacijski mandat u parlamentu koji već duži niz godina koristi Ivan Musa, kojega mu zbog lojalnosti dariva HDZ BiH. Ipak ću se na kraju složiti s konstatacijom jednog političkog analitičara koji ovih dana prokomentira prodane ljudske duše sljedećim riječima: “Oni si kao tenkovi koji su ostali bez goriva. Kad im napune rezervoare krenut će u pravcu koji im odrede nalogodavci”. Naravno, riječ je o pravcu koji će im donijeti novo političko uhljebljenje kojeg su dugo uživali i bez njega ostali.

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna