Dodik određuje ovlasti, biskupe pazi što govoriš!

Oni koji idu u crkvu, vrlo dobro znaju značaj i smisao molitve, poglavito im je bitno čuti poruku propovijedi. Rečena u božjem hramu, pa još s oltara, osim nauka, upozorenja i opomene, jako je bitno da se u njoj vjernik prepozna.
Piše: Franjo Cvitković


Bio je i Uskrs i Vaskrs, ne česta prigoda kada pravoslavni i katolički vjernici zajedno slave uskrsnuće jednog jedinog svoga boga.

Uskrsno misno slavlje u Katedrali sv. Bonaventura, predvodio je biskup Franjo Komarica. Malobrojni katolički vjernici Banja Luke ipak su u potpunosti ispunili katedralu i uz svoga biskupa obilježili Kristovo uskrsnuće.

Mnogo toga je biskup Komarica s tisućljetnoga katoličkoga oltara poručio i katolicima i pravoslavcima Bosne i Hercegovine. To što je u Banjaluci i što po crkvenom ustroju baš on najviše treba skrbiti o Hrvatima u bosanskohercegovačkom entitetu zvanom Republika Srpska, to valjda ne bi trebalo nikakvoj politici i političarima smetati. Godinama biskup Franjo Komarica govori i ukazuje na loš status Hrvata u tom entitetu. Upozoravao je svjetovne vladare i s banjalučkoga oltara i iz njihovih ureda, kada bi ga zvali, pa  i hodajući, kako Dodik reče, po svijetu. Zapitati je entitetskoga predsjednika, što je tu neistina, što uvaženi biskup s oltara reče, a ovaj mu zamjeri? Ili je problem što se s vremena na vrijeme neki Hrvat drzne govoriti o njegovoj Srpskoj, a da izrečeno ne odgovara njegovu uhu?

Pa zaboravni Milorade, najprije ćemo o Bosni i Hercegovini, a onda možemo i o cijelom okruženju ili, po tebi, svim srpskim zemljama.

U dijelu države BiH koji Daytonskim mirovnim procesom bijaše dodijeljen na upravljanje entitetskoj jedinici zvanoj RS. ponavljamo dodijeljen, jer teritorij RS-a nikako ne odgovara vojnom stanju u trenutku zaustavljanja rata, znači na tom teritoriju BiH živjelo je preko 220 tisuća Hrvata, isto toliko, ili više i jednih i drugih, Bošnjaka.

Koliko ih se na svoja ognjišta vratilo?

Predsjedniče Dodik, nimalo ili sramno malo! Dobro ti znaš da je od Srba preko Dervente pa do Odžaka živjelo 145 tisuća Hrvata i da sada nema niti jednog ili, da ne budemo preradikalni, ima ih stotinjak.

Zašto nema, pa za povratak jednako su nužne i kuće i infrastruktura, a tamo nema ništa, ni škola, ni domova zdravlja, ni trgovina, a o tvornicama da ne govorimo. Eto o tom povratku i nebrizi je biskup Komarica govorio!

U svojoj kritici biskupa zamjerio si mu spominjanje genocida. Ma znaš ti sve o genocidu pa ti nećemo objašnjavati, ali pošto si u ratu uglavnom bio u Beogradu, neke detalje tih nesretnih vremena moramo protumačiti, ako ni zbog čega, da u buduće ne lupetaš. Kad već spominješ državu Hrvatsku, da razjasnimo; balvan revolucija nije bila u Somboru, jer tamo žive neki mirni i svjesni Hrvati. Nikakvi, pa ni Beli orlovi iz Hrvatske ne poletiše prema Somboru, Pančevu, Šapcu, pa ni Kotoru i Tivtu. Hrvatskih orlova ne bijaše ni u Banja Luci, Sarajevu, Nevesinju, Trebinju.

Vjerovati je da si čuo priču, ako nisi bio, kako su Vukovar, Posavinu, Karlobag, Viroviticu, Maslenicu nadlijetalii Beli orlovi iz srbijanskih gnijezda.

Znaš li da su Dubrovnik i Mostar sami sebe topništvom razarali? Da, ovo zvuči ironično, ali nas Hrvate boli jer je bilo tragično. Ma zašto ti ne reći, kada je i mogla, na Banja Luku ne pade niti jedna hrvatska granata. Oprostiše Hrvati i kasetne bombe na Zagreb i granatiranja Zadra, Šibenika, Mostara i Dubrovnika, a ti bi nekakve stanove prebrojavao, pa ih još zoveš srpskim.

Nije problem u propovijedi biskupa Komarice, i on i ti znate da od povratka Hrvata u entitet zvani RS nema ništa, ništa dok je ovakav Dayton na snazi. Znamo mi tvoju ćud i odnose s nekim tvojim Hrvatima, pa te, moraš priznati, iznenadilo da se neki Hrvat drznuo da o tvojoj “državici” govori.

To što je biskup i nije te briga, otkuda njega tako drsko, zna li on išta o dogovorenoj politici. Uvaženi oče biskupe, oprosti na ovim nedostojnim riječima, ali zaigrao si se, jer kako god predsjednik Dodik u vlasti ima srpskim glasovima izabrane dogovorene Hrvate, lako ti se dogodi da za sljedeći Uskrs, makar ne bio i Vaskrs, za tvojim oltarom bude neki mitropolit.

Po onoj narodnoj, “kada se dvojica dogovore”, ili je vrijeme, do kada će se baš ova dva dogovarati, isteklo?

Stranka HDZ1990, nikada, pa niti ovaj put, ne priziva rat, ali nikada neće prihvatiti da se ugase stoljetna hrvatska ognjišta, da zamru katolički oltari i crkvena zvona. Svima onima koji ne razumiju ovu poruku ili ne znaju što je to i kakav je to suživot, poručujemo, gospodo, takav mandat u hrvatskom narodu nema nitko.

Tebi gospodine Dodik, kada već nisi bio u ratu, poručujemo, za čije god dobro bilo, ne uči pogrešnu povijest, istorija je pokazala: tvoj ti narod neće oprostiti.
Komentari:

No comment.

Krive drine

Top teme

Trach

Promo

Kolumna